Tunnistatko Suomessa myytävät kaalit?

Kaalit
Kaaleja on Suomessa tarjolla lukuisia eri lajikkeita. Shutterstock

Opi tuntemaan eri kaalien erot ja ota talteen vinkit kaalin hyödyntämiseen jokapäiväisessä ruoanlaitossa!

Kaalit ovat maukasta ja terveellistä ruokaa ja kaaleja saa Suomessa ympäri vuoden. Tutustu eri kaalilajikkeisiin, ja ota ne osaksi ruokavaliotasi!

VINKKI! Kokeile lisätä hieman chilikastiketta kaalista valmistettavaan coleslawiin. Miedosti tulinen salaatti sopii lisukkeeksi lihalle.

Keräkaali on kaaleista suosituin ja kuuluu samalla vanhimpiin tunnettuihin vihanneksiin. Ei ole ihme, että keräkaali on niin suosittu, sillä se on hyvin monikäyttöinen. Sitä voi käyttää raakana tai muun muassa keitoissa, muhennoksissa ja kääryleissä.

VINKKI! Valmista lehtikaalista terveellistä smoothieta.

Tämä voimakkaan makuinen superkaali pursuaa C-vitamiinia. Lehtikaali sisältää myös runsaasti karoteenia, kalsiumia, valkuaisaineita ja rautaa. Lehtikaalia voi käyttää raakana tai kypsennettynä. Ensin siitä kannattaa kuitenkin poistaa karkea lehtiruoti.

VINKKI! Lisää parsakaalia salaatteihin, jolloin saat niistä täyttävämpiä.

Parsakaali sisältää runsaasti valkuaisaineita, A- ja C-vitamiinia. Parsakaali on parhaimmillaan, kun sen nuput ovat pienet. Parsakaalin keittoaika on noin 6 minuuttia.

VINKKI! Lisää raastetun kukkakaalin joukkoon turkkilaista jugurttia ja mausta suolalla, pippurilla sekä ripauksella sokeria. Saat hetkessä maittavan tuoresalaatin.


Kukkakaali on parasta pienenä ja kiinteänä. Kukkakaalia voi keittää tai käyttää sellaisenaan. Tämä kaali on myös todellinen dippivihannesklassikko.

VINKKI! Piristä juustolautasta pienillä kyssäkaalikuutioilla.


Kyssäkaalia käytetään lantun tai nauriin tavoin. Sitä voi syödä myös sellaisenaan tai vaikkapa raasteena. Kyssäkaalia voi myös keittää, jolloin siitä tulee erinomainen lisuke esimerkiksi lihalle.

VINKKI! Tee keitetyistä kaalinlehdistä herkullisia kääryleitä vaikka aasialaiseen tyyliin.


Mieto kiinankaali on omiaan lämpimissä ruuissa. Kiinankaali sopii hyvin esimerkiksi keittoihin, patoihin ja wokkeihin. Voit myös jatkaa salaattia kiinankaalilla.

Kurttu- eli savojinkaali

VINKKI! Saat vaihtelua perinteiseen lasagneen korvaamalla lasagnelevyt kaalinlehdillä.


Tämä mieto kaali sisältää runsaasti A-Vitamiinia. Kurttukaalia voit käyttää samalla tavalla kuin kiinankaalia.

VINKKI! Tee punakaalista raastesalaatti, jota voi piristää muun muassa punaviinimarjoilla tai appelsiinilla.


Hieman keräkaalin varjoon jäänyt punakaali piristää värikkyydellään. Punakaalia voi käyttää samalla tavalla kuin keräkaalia. Keitettäessä punakaalin väri pysyy, jos keitinveteen lisää etikkaa tai sitruunamehua.

VINKKI! Ruusukaalin ajatellaan tarvitsevan aina keittämistä, mutta oletko kokeillut sitä sellaisenaan viipaloituna salaatissa?


Ruusukaalit ovat terveellistä ja maittavaa ruokaa. Niissä on runsaasti C-vitamiinia, valkuaisaineita ja rautaa. Ruusukaalia on erityisen helppo valmistaa ja sopii monen lihan lisukkeeksi.

VINKKI! Halkaise paksoi pitkittäin kahteen tai neljään osaan ja paista joko grillissä tai pannulla.


Monille tuntematon paksoi on voimakkaamman makuinen kuin kiinankaali. Kaalin lehtiä käytetään ruuanlaitossa pinaatin tavoin. Lehtiruoteja voi keittää kuten parsaa. Sopii sellaisenaan muun muassa salaatteihin tai paistettuna wokkiin.

Lähde: Kasvikset.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!