Treenaatko tosissasi? Toimi näin proteiinin kanssa

Treenin jälkeen syömistä ei kannata jättää väliin. Muista kuitenkin, että turhaa proteiinin lisäämistä ruokavalioon on syytä välttää. 

Proteiininsaannista kannattaa huolehtia etenkin treenin jälkeen, mikäli olet aktiivinen kuntoliikkuja tai urheilet tosissasi.

– Ruokailu treenin jälkeen stimuloi proteiinisynteesiä. Esimerkiksi 48 grammaa riisiproteiinia maksimoi proteiinisynteesin. Heraproteiinissa 20 grammaa riittää maksimoimiseen, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti Jan Verho.

– Heraproteiini on helppokäyttöistä ja hyvänmakuista. Maito, ja erityisesti hera ja soija ovat tehokkaimmin hyödynnettäviä proteiininlähteitä.

Työikäinen suomalainen saa keskimäärin 17 prosenttia energiansaannistaan proteiinista. Yleisen käsityksen mukaan urheilijat ja kuntoliikkujat tarvitsevat proteiinia enemmän, mutta Verhon mukaan keskiverto ruokavalio riittää yleensä myös urheilijoille. 

– Suurimmalle osalle urheilijoista sopiva kerta-annos aterioilla sisältää 20–25 grammaa proteiinia. 2–3 proteiinipitoista ateriaa riittää, välipalat voivat sisältää proteiinia vähemmän.

– Runsaasti proteiinia syövät urheilijat pyrkivät usein muutenkin hyviin valintoihin ravitsemuksessa. He valitsevat täysjyvää, välttävät lisättyä sokeria ja suosivat pehmeitä rasvoja ja kasviksia. Enemmän ongelmia on fitnessurheilussa, joka usein aloitetaan aikuisiällä ilman tarkkaa ohjausta ja valmennusta ja esimerkiksi seuran antamaa tukea. Tieto saattaa perustua enemmän nettilähteisiin ja voi olla vääristynyttä.

Jan Verho puhui urheilijoiden proteiininsaannista Helsingissä järjestetyttä proteiiniseminaarissa. Seminaarin järjestivät Meijeritieteellinen seura ry ja Maito ja Terveys ry.

Tuuli Lindgren, tuuli.lindgren@mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja