Totuus päivän tärkeimmästä ateriasta: Miksi aamiainen kannattaisi oikeasti syödä?

Murot aamupala
Aamupalaa pidetään päivän tärkeimpänä ateriana. Shutterstock

"Syö aamupalalla kuin kuningas ja lounasta kuin prinssi" – pitävätkö vanhat uskomukset aamupalan tärkeydestä todella paikkansa?

Tohtorit James Betts ja Enhad Chowdhury Bathin yliopistosta päättivät ottaa selvää, mikä on totuus aamiaisen tärkeydestä. Selvisi, että moni aamupalaan liitetty uskomus todella pitää paikkansa, kertoo Daily Mail.

Aamiainen antaa vauhtia aineenvaihdunnalle

Aamiaisen hyötyjä listattaessa puhutaan usein siitä, että päivän ensimmäinen ateria vauhdittaa aineenvaihdunnan toimintaa. Tämä pitää todella paikkansa ja aineenvaihdunta alkaa ihan oikeasti toimimaan tehokkaimmin heti aamusta, jos päivän aloittaa ravitsevalla aamupalalla.

American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan säännölliset aamiaiset vaikuttavat myös siihen, kuinka aktiivisia ihmiset ovat fyysisesti. Aamiaisen säännöllisesti syövät harrastavat tutkimuksen mukaan aktiivisemmin liikuntaa kuin aamuisin paastoavat.

Aamiaisen skippaaminen vähentää syömistä

Toisaalta tutkimuksissa on niin ikään pystytty osoittamaan, että ne, jotka jättävät aamupalan välistä, syövät loppupäivän aikana vähemmän kilokaloreita. Valitettavasti tämä heijastuu kuitenkin myös siihen, että ne, jotka eivät syö aamupalaa, harrastavat muita vähemmän liikuntaa tai muita fyysisiä suoritteita.

Jos aamiaisen jättää väliin, kasvaa näläntunne lounaaseen mennessä usein niin hurjaksi, että olosta tulee ikävä. Tämän lisäksi aamiaisen skippaajat syövät usein aamiaista säännöllisesti nauttivia raskaamman lounaan.

Lihottaako aamiaisen skippaaminen?

On uskottu, että aamiaisen säännöllinen skippaaminen johtaa pitkällä tähtäimellä lihomiseen. Tässä uskomuksessa ei kuitenkaan välttämättä ole kyse suoraan siitä, että aamiaisen skippaaminen vaikuttaisi lihomiseen, vaan syy uskomukseen saattaa löytyä aamiaista syövien elintavoista.

Tohtorit uskovat, että aamiaista syövät noudattavat ylipäätään terveellisempiä elämäntapoja. Tästä johtuen aamulla paastoavat myös lihovat helpommin.

Myös aamiaisen laadulla on merkitystä

Asiantuntijat huomauttavat, että "aamiainen" käsitteenä on hyvin monimutkainen. Sillä on hyvin paljon merkitystä, mitä aamulla syö, eikä epäterveellinen ateria muutu terveellisemmäksi, vaikka sen nauttisi päivän tärkeimmäksi kutsuttuna ateriana.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja