TOP 5: Asiantuntijan teesit kahvin keittämiseen – näissä suomalaiset mokaavat!

Hyvän kahvin keittäminen ei ole rakettitiedettä, mutta miten siitä saisi valmistettua mahdollimman täydellistä?

Helsingissä omaa kahvilaa pitävä, Vuoden Barista 2013 -tittelin voittanut Kalle Freese neuvoo, miten kotioloissa voi keittää täydellistä kahvia. Kahvinmaistelun suomenmestarin mukaan hyvän kahvin keittäminen on todellisuudessa melko helppoa.

– Hyvän kahvin tekeminen ei ole todellakaan mitään rakettitiedettä. Olenkin kehitellyt viisi teesiä parempaan kahviin, joiden avulla saa keitettyä hyvää suodantinkahvia, Freese kertoo.

1. Laadukkaat raaka-aineet

– Kaikki lähtee tietysti siitä kahvista: eli valitse parhaat raaka-aineet, ihan niin kuin ruoanlaitossakin. Valitse tuore kahvi. Kahvi pitäisi juoda mielellään neljän viikon sisään paahdosta. Mitä enemmän kahvipaketissa kerrotaan kahvista, sen parempi. Se osoittaa, että joku on oikeasti ollut kiinnostunut kahvista ja sen valmistuksesta. Kahvissa pitäisi olla myös paahtopäivämäärä, ei pelkästään parasta ennen päivämäärä. Silloin tietää kahvin tuoreuden.

2. Jauha pavut itse

– Kaikki se kahvin tuoksu, joka ilmassa leijailee, on todellisuudessa makua, joka pakenee kahvinpuruista. Ja se ei sinne enää palaa takaisin. Parhaan tuloksen siis saa, kun kahvin jauhaa itse maksimissaan puoli tuntia ennen kuin sen käyttää. Kahvi säilyy paljon paremmin papuina.

3. Muista oikeat mittasuhteet

– Noin 60 grammaa kahvia per yksi litra vettä on oikea suhde. Perus digitaalivaaka riittää tämän mittaamiseen. Yksi kahvimitallinen per kuppi on aika liukuva käsite, niin parempi olla tarkka ja punnita.

4. Pidä välineet puhtaana – älä kaada vettä keittimeen kahvipannulla!

– Suodatinkeittimeen kannattaa ehdottomasti kaataa vesi sisään erillisellä vesikannulla. Jos kaataa kahvikannulla, kahvinkeittimen sisään päätyy likaa ja kahvirasvaa. Pidä puhtaana ja pese kaikki välineet käytön jälkeen. Sama homma kuin paistinpannussa: ei kukaan paista pihviä likaisella pannulla.

5. Juo kahvi tuoreena

– Ei se kahvi pannussa ja levyllä seisottamalla parane. Esilämmitetyssä termospullossa kahvi säilyy tunnin pari, mutta parasta se on tuoreena.

Lue myös:

Petra Tuominen, petra.tuominen(at)mtv.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja