Asiantuntija: Vain yksi pieni hankinta riittää mullistamaan aamukahvisi

Kahvi
Shutterstock

Haluatko parempaa suodatinkahvia? Kahvinmaistelun suomenmestari-barista suosittelee kahvimyllyn hankkimista.

Kahvi on monelle suomalaiselle niin arkipäiväinen nautinto, ettei juoman laatuun tule enää kiinnitettyä sen kummemmin huomiota. Pahimmillaan kahvipakettia säilytettään puruille epäsuotuisissa olosuhteissa, kahvi keitetään likaisella keittimellä ja juoma seisoo pannussa tuntikausia ennen sen nauttimista.

Hanki kahvimylly ja maksimoi kahvinautinto

Helsingissä omaa kahvilaa pitävä, Vuoden Barista 2013 -tittelin voittanut Kalle Freese muistuttaa, että hyvä kahvi ei synny itsestään. Freesen mukaan jo yksi pieni investointi tekisi monen suomalaisen kahvinautinnosta astetta paremman.

– Jos yksi investointi pitäisi tehdä paremman kahvin puolesta, niin se on kahvimylly. Ne maksavat halvimmillaan vain muutaman kympin. Pavut kannattaa ehdottomasti jauhaa itse myllyssä. Tavallinen suodatinkahvikeitin siis riittää mainosti hyvään kahviin, kunhan on käytössä mylly.

Kun pavut jauhaa itse silloin kuin kahville on tarvetta, saa taatusti tuoreen juoman. Kahvi nimittäin säilyy kaapissa huomattavasti tuoreempana papuina kuin valmiiksi jauhettuna.

Halpa kahvinkeitin lämmittää veden huonosti

Kahvinkeittimen laatuunkin kannattaa Freesen mukaan kiinnittää hieman huomiota. Halvimmat keittimet nimittäin voivat pilata kahvin, sillä veden lämpötila ei usein ole kovin tarkka.

– Halvoissa keittimissä vika on se, että ne lämmittävät veden aika huonosti. Alkuun vesi on liian kylmää ja loppua kohti kiehuvaa. Vesi pitäisi olla yli 90 asteista, jotta se voi uuttaa kahvista sellaiset maut, jotka juomaamme haluamme. Jos vesi on kylmempää, kahvista tulee hapanta, jos taas kuumempaa, juomaan tulee kitkeriä makuja, Freese muistuttaa.

Tutustu myös Kahvilla-sivustoon:

Petra Tuominen, petra.tuominen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.