Tiesitkö? Tätä suosikkiruokaa suomalaiset inhosivat ennen – "piru merrassa"

Rapuleipä
Rapuja pidettiin Suomessa ennen iljettävinä raadonsyöjinä. Shutterstock

Hyönteisruoan puolesta Fastfood&Cafe-messuilla puhunut toimittaja Riku Rantala muistuttaa, miten koko kansan inhokista voi muodostua vuosien saatossa jopa ruokatrendi.

Kun kuulet puhuttavan ötököistä ruokana, puistattaako sinua automaattisesti ja ajattelet, ettet koskaan voisi maistaa vaikkapa friteerattua matoa? Voi olla, että mikään ei saa päätäsi kääntymään tässä asiassa, mutta nuorempien sukupolvien suhtautuminen asiaan voi olla huomattavasti myönteisempi.

Piru merrassa on nykypäivän juhlaruokaa

Puistatusta herättävän ruoan muuttuminen koko kansan suosiksiksi ei  itse asiassa ole ennenkuulumatonta, muistuttaa television Madventures-ohjelmasta tuttu toimittaja Riku Rantala. Rantala luennoi tulevaisuuden ruokatrendeistä keskiviikkona Helsingin messukeskuksessa järjestetyillä Fastfood&Cafe-messuilla.

– Mietitäänpä vaikka rapuja Suomen historiassa. Isäni isoisä oli maanviljelijä Lopella, eikä hän ikinä olisi suostunut maistamaan rapuja vanhan liiton miehenä.  Eli 1800-luvulla maaseudulla oli aika harvinaista, että kansanihminen söisi rapuja.  Ne olivat raadonsyöjiä ja niitä pidettiin iljettävinä, Rantala luennoi.

– Puhuttiin pirusta merrassa – siis ihan kirjaimellisesti ravun mertaan tarttuu rapu eli piru. Ainoa hyvä puoli ravuissa oli, että venäläiset ja kaupunkilaiset söivät niitä ja rapuja pystyttiin myymään hyvään hintaan heille.

Mielikuvat ovat kuitenkin vuosikymmenien saatossa muuttuneet ja ravuista tullut herkkuruokaa.

– Rapu on nykyään kaiken kansan herkku ja pidetään jopa juhlavana herkkuna. Näin voisi käydä myös hyönteisille. Äskettäin länsimaissa tehdyn laajan tutkimuksen mukaan 20 prosenttia ihmisistä olisi valmis syömään hyönteisiä, Rantala summaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja