Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Tästä syystä tutun soijakastikepullon korkissa on kaksi kaatonokkaa

Ikoninen soijakastike on monelle suomalaisellekin tuttu tuote.
Ikoninen soijakastike on monelle suomalaisellekin tuttu tuote. Shutterstock
Julkaistu 01.04.2018 16:58

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Punakorkkinen Kikkoman-soijapullo on monelle tuttu, mutta harva tuntee tarinan tämän klassikkopullon takaan.

Pestokastikkeen voi tehdä helposti myös itse, eikä aikaa kulu kauaakaan. 

Punakorkkisen, 150 millilitran, design-pullon suunnitteli japanilainen teollisuusmuotoilija Kenji Ekuan vuonna 1961, ja se on säilynyt siitä lähtien samanlaisena. Tietojen mukaan tämän ikonisen soijapullon suunnittelu kesti yli kolme vuotta ja prototyyppejä testattiin useampi sata.

Pitkäjänteinen työ palkittiin, sillä vielä tänäkin päivänä soijaa sisältävä design-pullo koristaa ruokapöytiä ympäri maailmaa aina koteja ja ravintoloita myöten. Vuonna 2003 Ekuan sai pullon muotoilusta arvostetun "Lucky Strike Designer Award"-muotoilupalkinnon.

Vaikka Ekuan tunnetaan parhaiten soijapullon keksijänä, entinen munkki suunnitteli aikoinaan myös Komachi-luotijunan sekä Yamaha VMAX -moottoripyörän. Suunnittelija kuoli vuonna 2015 85-vuotiaana sydänkohtaukseen.

Käytännöllisyys pullon tärkein ominaisuuus

Käytännöllisen pullon idea on, että soijakastiketta voidaan annostella ruokaan pieninä määrinä tai jopa tipottain ilman sotkua. Juuri tästä kyseisestä syystä pullossa on kaksi kaatonokkaa.

soijakastike Kikkoman
Pullo on säilynyt samanlaisena useamman vuosikymmenen.Shutterstock

Jos aukkoja olisi vain yksi, pulloon muodostuisi vähitellen alipaine, joka vaikeuttaisi soijakastikkeen kaatamista. Toisesta aukosta korvausilmaa pääsee pulloon ja kastikkeen kaataminen käy jouhevasti.

Toista aukkoa voidan myös hyödyntää, sillä jos sormea pitää toisen aukon päällä, kastiketta saa lisättyä ruokaan tipoittain. 

Kyseisen korkin avulla saat siis lisättyä soijaa ruokiin kerralla enemmän tai vähemmän. 

Lähteet: Kikkoman, Telegraph

Lisää aiheesta:

Oletko huomannut nerokasta ominaisuutta punakorkillisesta soijapullosta? Mennyt monelta ohiOletko huomannut tätä punakorkillisesta soijapullosta? Nerokas ominaisuus mennyt monelta ohiOletko ikinä hoksannut tätä asiaa punakorkillisesta soijapullosta? Mennyt monelta ohiOletko huomannut mystisen yksityiskohdan Heinz-ketsuppipullosta? Ei tarkoitakaan sitä, mitä moni luuleeTäydellinen kesän festariasuste? Tämä laukku kätkee näppärästi sisäänsä jopa viisi litraa viiniäLöytyykö laatikostasi satojen eurojen aarre? Tästä tunnistat, onko PEZ-karkkiannostelija vanha ja arvokas!
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 17:13
    Ruoka

    Ruotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"

  • 10:29
    Ruoka

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 07:46
    Ruoka

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?