Sipulin silppuaminen saa usein silmät vuotamaan, mutta mistä tämä ilmiö oikein johtuu – ja miten tämä on mahdollista välttää?
Myös leivän leikkaamiseen liittyy omat niksinsä. Katso videolta, miten leipä kuuluisi leikata oikein.
Jokainen on taatusti kokenut sen silmiä kirveltävän tunteen, jonka sipulin leikkaaminen saa aikaan. Tämän ilmiön taustalla on monimutkainen kemiallinen prosessi, jota voidaan kutsua myös sipulin suojamekanismiksi.
Aivot saavat käskyn tuottaa kyyneliä
Kaikki saa alkunsa siitä, kun sipulin solut alkavat hajota veitsen koskettaessa sipulin pintaa.
Solujen hajottua ja yhdistyttyä entsyymien kanssa syntyy silmiä ärsyttävää kaasua, propeenisulfeenihappoa. Kun tämä happo joutuu kosketukseen silmän sarveiskalvon kanssa, syntyy ärsytystä, jota aivot pyrkivät vähentämään tuottamalla kyyneliä.