Tiesitkö? Tästä syystä sipulin silppuaminen itkettää
Sipulin silppuaminen saa usein silmät vuotamaan, mutta mistä tämä ilmiö oikein johtuu – ja miten tämä on mahdollista välttää?
Myös leivän leikkaamiseen liittyy omat niksinsä. Katso videolta, miten leipä kuuluisi leikata oikein.
Jokainen on taatusti kokenut sen silmiä kirveltävän tunteen, jonka sipulin leikkaaminen saa aikaan. Tämän ilmiön taustalla on monimutkainen kemiallinen prosessi, jota voidaan kutsua myös sipulin suojamekanismiksi.
Aivot saavat käskyn tuottaa kyyneliä
Kaikki saa alkunsa siitä, kun sipulin solut alkavat hajota veitsen koskettaessa sipulin pintaa.
Solujen hajottua ja yhdistyttyä entsyymien kanssa syntyy silmiä ärsyttävää kaasua, propeenisulfeenihappoa. Kun tämä happo joutuu kosketukseen silmän sarveiskalvon kanssa, syntyy ärsytystä, jota aivot pyrkivät vähentämään tuottamalla kyyneliä.
Sipulin itkettävää vaikutusta voi olla vaikea välttää, mutta sitä voi pyrkiä lieventämään muutamalla kikalla. Yksi konsti on laittaa sipuli pakastimeen 15 minuutiksi ennen leikkaamista. Pakastaminen estää sipulia vapauttamasta molekyylejä, jotka käynnistävät kyyneleitä vuodattavan tapahtumaketjun.
Sipulia voi kokeilla viipaloida myös vedessä, sillä vesi estää ärsyttäviä kaasuja pääsemästä silmiisi.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan