Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Tästä syystä sipulin silppuaminen itkettää

Sipulin leikkaaminen vapauttaa silmiä ärsyttäviä kaasuja.
Sipulin leikkaaminen vapauttaa silmiä ärsyttäviä kaasuja. Shutterstock
Julkaistu 22.04.2018 17:03

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Sipulin silppuaminen saa usein silmät vuotamaan, mutta mistä tämä ilmiö oikein johtuu – ja miten tämä on mahdollista välttää?

Myös leivän leikkaamiseen liittyy omat niksinsä. Katso videolta, miten leipä kuuluisi leikata oikein. 

Jokainen on taatusti kokenut sen silmiä kirveltävän tunteen, jonka sipulin leikkaaminen saa aikaan. Tämän ilmiön taustalla on monimutkainen kemiallinen prosessi, jota voidaan kutsua myös sipulin suojamekanismiksi. 

Aivot saavat käskyn tuottaa kyyneliä 

Kaikki saa alkunsa siitä, kun sipulin solut alkavat hajota veitsen koskettaessa sipulin pintaa. 

Solujen hajottua ja yhdistyttyä entsyymien kanssa syntyy silmiä ärsyttävää kaasua, propeenisulfeenihappoa. Kun tämä happo joutuu kosketukseen silmän sarveiskalvon kanssa, syntyy ärsytystä, jota aivot pyrkivät vähentämään tuottamalla kyyneliä.

Sipuli-pilkkoa-hienontaa
Toiset ihmiset ovat herkempiä sipulin vapauttamille yhdisteille kuin toiset.Shutterstock

Sipulin itkettävää vaikutusta voi olla vaikea välttää, mutta sitä voi pyrkiä lieventämään muutamalla kikalla. Yksi konsti on laittaa sipuli pakastimeen 15 minuutiksi ennen leikkaamista. Pakastaminen estää sipulia vapauttamasta molekyylejä, jotka käynnistävät kyyneleitä vuodattavan tapahtumaketjun. 

Sipulia voi kokeilla viipaloida myös vedessä, sillä vesi estää ärsyttäviä kaasuja pääsemästä silmiisi. 

Lähde: TheSun, Newswise 

Lisää aiheesta:

Tässä on paras tapa sipulin pilkkomiseen: Ei kyyneleitä!Tästä aivastaminen johtuu – saattaa tuntua yllättävän hyvältä!Tämä sipuli ei itketä! Erikoinen lajike yleistyy – tuottaja lupaa kyynelvapaan pilkkomisenTiesitkö? Tästä syystä sipulin leikkaaminen itkettää!Pilko sipuli itkemättä – poimi helppo vinkki!Viisi syytä, miksi kyyneleet tekevät hyvää
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • Eilen10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • Eilen09:51
    Ruoka

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • Eilen07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!