Tiesitkö? Tästä syystä sipuli kannattaa kypsentää aina erikseen

Sipuli kannattaa aina kypsentää erillään muista ruokalajiin kuuluvista raaka-aineista – ota selvää miksi!

Suomalaisia sieniruokia italialaisella otteella -teoksen kirjoittaneet Ina Ruokolainen ja Lia Gasbarra kertoivat Viini, ruoka & hyvä elämä -messuilla, että sipuli olisi tärkeää kypsentää aina erillään muista raaka-aineista.

Moni paistaa sipulin esimerkiksi sienten tai lihan joukossa paistinpannulla – tai lisää sipulit keittoon samaan aikaan muiden raaka-aineiden kanssa. Tällöin voimakkaan makuinen sipuli voi muuttaa pahimmillaan koko ruokaerän kitkeräksi.

Oppia italialaisesta keittiöstä

Italialainen Gasbarra kertoo, että hänen keittiössään voimakas sipulin maku ei ole kutsuttu vieras. Kitkeryys johtuu sipulin sisältämistä sulfideista, ja Gasbarra kertoo kitkerän maun katoavan keittämällä ja paistamalla.

– Sipuli pitää keittää tosi hyvin ennen kuin lisätään muut raaka-aineet, sillä muuten nämä sulfidiaineet tarttuvat kaikkeen, Gasbarra neuvoo.

Italialaisesta keittiöstä paljon oppia saanut Ruokolainen on Gasbarran kanssa samalla kannalla. Hän muistuttaa, että yksinkertainenkin ruokalaji voi turmeltua kitkerän sipulin vuoksi täysin.

– Paistakaa sipuli erikseen! Ruokolainen komppaa.

– Olen onnistunut joskus itsekin pilaamaan kanttarellikastikkeen sillä, että se oli pelkästään kitkerä, kun laitoin sipulit paistumaan samalla, Ruokolainen jatkaa.

Kypsentämisen päätteeksi sipulista katoaa epämiellyttävä kitkeryys ja sipulin makea maku nousee esiin.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja