Tiesitkö? Suomessa valmistetaan hienostunutta hilloa ruusun terälehdistä

shutterstock_159786515
Shutterstock

Useat tuhansia vuosia sitten käytetyt raaka-aineet ovat jääneet monelta unholaan. Ruusun terälehdet ovat kuitenkin yksi niistä raaka-aineista, joita Suomessa on vähitelle opittu pienen perheyrityksen voimin hyödyntämään hillon muodossa.

Luonnon antimia pyritään tänä päivänä hyödyntämään monessa suomalaiskodissa enenevissä määrin. Matti ja Tuuli Kotaja valmistavat Lounais-Suomen Vampulassa hilloa epätavallisesta ainesosasta, ruusun terälehdistä.

Kaikki alkoi juhannusruususta

Kotajan sukutilalla on yli sadan vuoden ajan viljelty viljaa. Vähitellen Matti Kotaja päätyi kuitenkin haaveilemaan jostain erityisemmästä.

– Kaikki pellot ovat sitä samaa ohraa ja vehnää ja se on tavallaan ongelmajätettä siinä mielessä, että sen hinta menee välillä niin alhaiseksi, että sitä ei kannattaisi viljellä ollenkaan. Välillä sitä taas tulee niin paljon, että ei ole paikkoja mihin sitä laittaisi, Matti Kotaja toteaa.

Ajatus ruusun terälehtien hyödyntämisestä alkoi vähitellen kiehtoa. Kun tietoa ruususta ja sen käytöstä ruoka-aineena alkoi kertyä, vahvistui ajatus ruusun terälehtien jalostamisesta elintarvikkeen muotoon entisestään.

– Se on hieno kasvi ja sitä on käytetty 6000 vuoden ajan. Kiinalaiset ovat käyttäneet sitä elintarvikkeena ja lääkekasvina. Sillä on valtavan pitkät perinteet ja ruusuja on niin erilaisia. Se skaala on ihan valtava, Matti Kotaja kertoo.

– Juhannusruususta me sitten aloitimme.

Ruusun terälehdet keitetään hilloksi

Kotajan perheen kotitilan pihalta aukeavat kesäisin näkymät upealle ruusupellolle. Pariskunta poimii käsin kaikki terälehdet, jotka on tarkoitettu käytettäväksi ruusunterälehtihilloon.

– Kävelemme peltoa pitkin ja keräämme vain auenneet kukat joka päivä. Jos on hyvä kesä ja kukka on päivän tai kaksi lämpimässä, niin sitä ei voi enää käyttää, Tuuli Kotaja kertoo.

– Ruusumme kukkivat juhannuksesta syys-lokakuun taitteeseen. Heinäkuussa on se kiihkein aika, hän jatkaa.

Poimimisen jälkeen terälehdet pakastetaan ilmatiiviisti, jotta niiden ominaisuudet säilyisivät parhaimmillaan siihen saakka, kun ne keitetään hilloksi. Hillot purkitetaan perinteiseen tapaan.

– Minulla on käytössä äitini vanha kauha, jolla jokainen hillopurkki on täytetty, Tuuli Kotaja kertoo.

Kotajat keittävät terälehdistä hilloa samaan tapaan kuin mistä tahansa marjasta. Hilloon lisätään keittämisen yhteydessä luomusokeria ja sen mausteena käytetään herukkaa ja sitruunaa. Hillo sisältää myös vettä, pektiiniä ja sitruunahappoa. Hilloon ei ole lisätty muita säilöntäaineita.

Resepti: Ruusuinen Juhlajuoma

Sekoita lusikallinen ruusunterälehtihilloa lasilliseen samppanjaa, cavaa tai kuohuviiniä.

Alkoholittoman juoman saat korvaamalla samppanjan seljankukka-mehutiivisteellä ja hiilihapotetulla vedellä.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja