Tiesitkö? Riisissä voi piillä myrkyllinen yllätys

riisi
Shutterstock

Arsenikki on myrkky, joka ei ensimmäisenä tule ruokakaupassa mieleen, mutta riisituotteet saattavat sisältää sitä jopa huolestuttavia määriä.

Brittiläinen Channel 4 -televisiokanava selvitti, että tavallisissa ruokakaupoissa myydyt riisituotteet saattavat sisältää jopa vaarallisiä määriä arsenikkia.

Arsenikkia kulkeutuu riisiin maaperästä

Daily Mailin mukaan riisiä kasvatetaan esimerkiksi Intiassa ja Bangladeshissä alueilla, jotka ovat alttiita tulville. Maaperässä oleva arsenikki kulkeutuu siten veden mukana riisiin, johon se imeytyy - ja kulkeutuu myös ruokakauppojen hyllyille. Kaikkein vähiten arsenikkia sisältää basmatiriisi, johon arsenikki imeytyy huonoiten.

Riisin sisältämät arsenikkipitoisuudet eivät kuitenkaan ole ihmiselle vaarallisia lyhytaikaisessa käytössä. Korkeiden arsenikkipitoisuuksien on todettu nostavan riskiä sairastua erilaisiin syöpiin, sydänsairauksiin ja tyypin 2 diabetekseen. Riisissä arsenikkia on kuitenkin saatuihin tutkimustuloksiin verrattuna niin vähäisiä määriä, ettei voida sanoa, millaisia vaikutuksia jatkuvalla arsenikkipitoisen riisin syömisellä on terveyteen.

Eroon arsenikista

Puhdistamalla riisin oikein on mahdollista huuhtoa pois jopa 80 prosenttia riisiin imeytyneestä arsenikista. Tällöin riisi on tärkeää huuhdella huolellisesti ennen keittämistä ja keittää se mahdollisimman runsaassa vedessä. Keittämisen jälkeen riisi huuhdellaan vielä uudelleen.

Lähde: Daily Mail

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja