Tiesitkö? Nämä tutut ruoka-aineet ovat oikeasti myrkyllisiä

persikka
Persikoiden kivissä on myrkkyä. Shutterstock

Tiesitkö, että esimerkiksi omenat, perunat ja tomaatit voivat sisältää myrkyllisiä ainesosia?

Monesta suomalaisesta jääkaapista löytyy raaka-aineita, jotka sisältävät yllättäen myrkkyjä. 

Persikka

Persikan kivi voi sisältää jopa noin 88 milligrammaa myrkyllistä syanidia. Jos olet vahingossa nielaissut persikankiven, niin ei syytä huoleen. Kiven kova ulkokuori nimittäin estää kiven sisällä sijaitsevan myrkyn pääsyn syöjän vatsaan.

Kirsikat

Kuten monien muidenkin hedelmien kivet, myös kirsikoiden kivet sisältävät syanidia, joka on sellaisenaan ihmiselle hengenvaarallista. Myrkky on kuitenkin suojassa kiven sisällä siten, että yksittäisten kivien syönnistä ei tavallisesti synny myrkystä johtuvaa vaaraa.

Kidneypavut

Kidneypavut sisältävät kaikista paputyypeistä eniten toksista lektiiniä. Vain muutama raakana syöty kidneypapu voikin aiheuttaa pahimmillaan akuutteja oireita. Papujen turvallisuuden varmistamiseksi niitä on syytä liottaa vähintään kaksi tuntia vedessä ja keittää sen jälkeen tuoreessa vedessä vähintään 10 minuuttia ennen syömistä.

Tomaatti

1800-luvulla tomaattia pidettiin vaarallisena kasvina, ja tähän uskomukseen oli aivan pätevä syy. Nykyään tiedetään, että tomaatista syömäkelvottomia ovat vain sen vihreät lehtiosat sekä varsi. Lehdet sisältävät nimittäin glykoalkaloidi-nimistä kemikaalia, joka voi aiheuttaa hermostuneisuutta ja vatsaoireita. Myös raa'at, vihreät tai vihertävät tomaatit sisältävät samaa kemikaalia.

Peruna

Vihreät pilkut perunoissa kertovat solaniini-nimisestä hermomyrkystä. Suurissa määrin nieltynä se voi tehdä olon heikoksi tai aiheuttaa jopa halvauksen keskushermostossa.

Omena

Omenan sisältämät siemenet ovat pahan makunsa lisäksi myös myrkyllisiä. Vaarattoman oloiset siemenet sisältävät nimittäin amygdaliini-nimistä myrkkyä, joka suurissa määrin nautittuna voi aiheuttaa terveysoireita.

Raparperi

Kesäinen herkku, raparperi sisältää myrkyllistä oksaalihappoa. Tästä syystä raparperin kanssa suositellaan syötävän maitotuotteita, jotka kumoavat hapon vaikutuksen. 

Lähde: Huffington Post, Fox News

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja