Tiesitkö? Näin paljon sinun pitäisi juoda kahvia saadaksesi sen terveyshyödyt – ja välttääksesi haitat!

Kahvi
Lehtikuva

Kahvin vaikutuksesta terveyteen ja hyvinvointiin on monenlaisia tutkimuksia sekä mielipiteitä. Helsinki Coffee Festival keräsi yhteen asiantuntijoiden vinkit siitä, miksi kahvin laatuun pitäisi kiinnittää huomiota.

Kahviasiantuntijoiden mukaan laadukas kahvi on makumaailmaltaan rikkaampaa sekä luonnonmukaisesti viljeltyä eli terveellisempää ja ympäristölle kestävämpää.

3-5 kuppia päivässä ideaali määrä

Kahvissa on paljon hyviä antioksidantteja, ja sillä uskotaan olevan useita terveysvaikutuksia. Kohtuullinen kahvinjuonti pienentää tutkimusten mukaan diabetesriskiä ja maksasairauksia.. Maltillinen kofeiinin käyttö myös piristää, pitää valppaana ja parantaa suorituskykyä.

Kahvia kannattaakin juoda kohtuudella, sillä se voi aiheuttaa ikäviä vaivoja tai kofeiiniyliherkkyyttä. Mitä laadukkaampaa kahvi on, sitä vähemmän siitä pitäisi aiheutua epämiellyttäviä oireita tai nousta esiin kitkeriä makuja.

Asiantuntijoiden mukaan kahvin terveysvaikutukset toteutuvat parhaiten, jos kahvia juo 3-5 kuppia päivässä. .

6 hyvää syytä juoda laadukkaampaa kahvia

Kahviasiantuntijat eri pienpaahtimoista perustelevat, miksi vaihto laadukkaampaan kahviin kannattaa:

1. Laadukkaasta kahvista ei nouse esiin epämiellyttäviä makuja.

– Kun kahvimarjat poimitaan käsin, joukkoon ei sekoitu raakoja tai ylikypsentyneitä marjoja, kuten koneellisesti poimittaessa. Raa’at tekevät kahvista kitkerää, ylikypsät tai pilaantuneet marjat taas tuovat kahviin epäpuhtauksia. Molemmista syntyy epämiellyttäviä makuelämyksiä, kuvailee Lari Salomaa Johan & Nyströmistä.

2. Laatukahvi viljellään luonnonmukaisesti.

– Luomu- tai luonnonmukaisessa viljelyssä ei käytetä kahville ja terveydelle haitallisia torjunta-aineita tai kemikaaleja. Luonnonmukaisesti viljeltynä kahvimarjoja kasvatetaan banaanipuiden suojassa ja maata rikastutetaan luontaisilla keinoilla, kertoo Reija Paakkinen Mokkamestareista.

3. Tuore ja laadukas kahvi on hyvää

Kahvi on parasta nauttia tuoreeltaan pavuista jauhettuna. Aromit katoavat valmiiksi jauhetuista puruista nopeammin. Kahvia ei valmistamisen jälkeen myöskään kannattea seisottaa esimerkiksi kahvinkeittimen levyllä, sillä se kuumentuu liikaa ja maku palaa. Kauan seissyttä kahvia ei voi juoda ilman irvistelyä.

4. Laadukasta kahvia ei tule valmistaneeksi määräänsä enempää.

Korkealaatuisesta kahvista joutuu usein maksamaan enemmän, koska sen tuotantokustannukset ovat suuret. Hinta ohjaa valmistamaan kahvia vain sen määrän, mitä sillä hetkellä juo, eikä juomaa tule heitettyä hukkaan.

5. Laadukas kahvi on huolellisesti käsiteltyä ja usein suoraan viljelijältä ostettua.

Laatukahvin viljelyyn ja prosessointiin menee paljon enemmän aikaa ja siksi se maksaa myös enemmän.

– Kahvi prosessoidaan usein tiloilla kuivaukseen asti, jolloin voidaan varmistaa ja todentaa hyvät laatukriteerit. Suoraan viljelijältä hankitussa raakakahvissa raaka-aineen laatu on parempi ja viljelijä saa normaalia markkinahintaa selvästi reilumman korvauksen, kertoo Teijo Villa Pirkanmaan paahtimosta.

6. Laatukahvista erottaa enemmän makuja ja tuoksuja. 

– Luonnonmukaisesti viljellystä kahvista erottuu paljon eri makuja: hedelmäisyyttä, suklaisuutta, pähkinäisyyttä, toffeemaisuutta ja marjoja. Ne tekevät nautinnosta ainutlaatuisen. Kahvi kannattaa nauttia sellaisenaan – tai jos olet maidon ystävä – ainakin kokeilla mustana, jolloin eri maut erottuvat, kuvailee Svante Hampf Kaffa Roasterystä.

***

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja