Tiesitkö, miten cashewpähkinät kasvavat? Tämän kuvan jälkeen et enää näe pähkinää samalla tavalla

cashew hedelmä
Cashew-hedelmäksi kutsutun "valehedelmän" väri vaihtelee kirkkaanpunaisesta keltaiseen. Shutterstock

Cashew kaunistaa ruokalajeja, mutta sen käyttö koristeena ei tulisi heti ensimmäisenä mieleen nähtyään kuvan munuaispuun hedelmästä.

Kerroimme aiemmin, että cashewpähkinä ei itse asiassa ole pähkinä vaan hedelmästä itävä siemen. Cashewin ulostulo on kuitenkin melko hupaisa – ja toisaalta ruokahalun vievä.

Munuaispuu tuottaa "valehedelmiä", joiden päistä kasvaa niiden kypsyessä kasvin varsinainen hedelmä. Tämä cashewpähkinänä tunnettua, terveellistä ruoka-ainetta muistuttava uloke on itse asiassa hyvin myrkyllinen. Vasta kovakuorisen hedelmän sisältä löytyy sen siemen, itse herkullinen cashew.

Jos outo ilmestys ei vie ruokahalua, saattaa makunystyröitä kiehtoa myös ajatus päärynämäisen osan syömisestä. Kitkerä ja löysärakenteinen valehedelmä sopii nimittäin hyvin esimerkiksi mehuihin sekä hilloihin.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.