Tiedätkö, mitä piparisi oikeasti symboloi?

Piparit
Shutterstock

Pipareiden eli piparkakkujen historiaan liittyy runsaasti jännittäviä uskomuksia.

Suomalaisten rakastamat jouluherkut, piparit, eivät suinkaan aina ole olleet pelkästään makeita jälkiruokakeksejä. Pipareiden pitkään historiaan liittyy itse asiassa yllättävän paljon jännittäviä uskomuksia.

Maanantaina Huomenta Suomessa vierailleen hotelli- ja ravintolamuseon museojohtaja Anu Kehusmaan mukaan nykymuotoiset piparit ovat saaneet nimensä pippurista.

– Kuten nimestäkin voi päätellä, nykymuotoisten pipareiden ensimmäinen päämauste on ollut itse asiassa pippuri. Tämä on keskiaikaista perinnettä.

Kehusmaan mukaan pipareilla on ollut myös lääkinnällisiä merkityksiä. Muinaisessa Egyptissä valmistettiin pipareiden esi-isiä, hunajakakkuja. Hunajan uskottiin olevan maaginen raaka-aine ja jumalten ruokaa. Kun hunajakakkuja muotoiltiin ja koristeltiin, niiden uskottiin voivan välittää viestejä jumalille.

Myöhemmin piparit toimivat myös lemmenviestien ja poliittisten mielipiteiden välittäjinä.

Mitä piparin muoto symboloi?

Vuonna 2001 julkaistussa Piparikirjassa (Anna-Liisa Mattila, Atenakustannus) kerrotaan piparkakkujen eri muotojen vertauskuvallisista merkityksistä.

Porsaanmuotoinen pipari:
Symboloi viikinkiajan uhrileipää, jonka avulla jumalilta toivottiin rikkautta.

Perinteinen, kukan muotoinen pipari:
Hyvän sadon, rikkauden ja hedelmällisyyden vertauskuva.

Piparkakku-ukko tai piparkakkuakka:
Pitkän ja onnellisen elämän symboli.

Sydän, tähti ja lintu:
Uskonnollisia rakkauden, uskon ja Pyhän Hengen vertauskuvia.

Katso videolta Anu Kehusmaan haastattelu jouluruokien historiasta:

Lähde: Anu Kehusmaan haastattelu/Huomenta Suomi, Piparikirja/STT

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.