Hernekeitto on kermatäytteisten laskiaispullien ohella perinteinen laskiaisajan ruoka. Nämä perinneruot liittyvät läheisesti laskiaisesta alkavaan ja pääsiäiseen päättyvään paastonaikaan.
Hernekeitto, hernari, rokka. Hernekeitto on suomalaisille erittäin tuttu ruoka, jota syödään laskiaisen lisäksi pitkin vuotta. Yleensä hernekeittoa tarjoillaan armeijassa, kouluissa ja lounasruokaloissa torstaisin, mutta miksi juuri kyseisenä päivänä?
Torstain hernekeittoperinne juontaa juurensa katolisen ajan paastoamiseen, jolloin perjantai oli paastopäivä. Ennen paastopäivää oli tärkeää syödä ravitsevaa ja täyttävää ruokaa, kuten herneistä ja sianlihasta valmistettua hernekeittoa. Tästä samaisesta syystä hernekeittoa syödään myös laskiaisena. Laskiainen aloittaa nimittäin pääsiäiseen kestävän paastonajan.