Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Texmex-viikko: kotitekoiset vehnä- ja maissitortillat

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 21.01.2014 22:21

Tällä viikolla keskityn blogissa ensimmäistä kertaa texmexiin. Meksikon ja Texasin lahja kulinaariselle maailmalle tarkoittaa Suomessa yleensä rennon hauskoihin illanistujaisiin ”valmistettuja” mikrolämpimiä valmisvehnätortilloja, purkki-guacamolea, purkkisalsaa, sitä hirvitys-cheddarmönjää, paistettua valmismausteseoksella maustettua jauhelihaa ja broilerisuikaleita, ranskankermaa, raastettua emmentalia, pilkottua kurkkua, paprikaa ja sipulia ja salaattia. Sesonkina vappu ja uusivuosi. Been there, done that. Tein nyt asiat itse ja homma muuttui. MTV Oy, All rights reserved

OIKEAT RAAKA-AINEET, OIKEA MAKU

Texmexistä mainitseminen herättää nykyisin alati useammin kommentoinnin aidon meksikolaisuuden puolesta. Hyvä niin. Sitten vain tarvisi perehtyä aiheeseen. Etnisissä ruoissa tulee usein vastaan raaka-aineet. Pelkästään texmexin kohdalla tuotti päänvaivaa löytää tacojen leipomiseen tarkoitettua masa harina -jauhoja. Sattumalta niihin törmäsin. Sitä ennen ehdin tekemään taconi vehnästä. Molempi parempi. Pääongelma on tietenkin se, etten ole käynyt Meksikossa. Aidon oloista etnistä ruokaa saa Suomessa käsittämättömän harvoin. Ensimmäinen reissuni Italiaan muutti kaiken käsitykseni italialaisesta ruoasta, vaikka olin kuvitellut tehneeni sellaista jo vuosia. Suomessa on totuttu säästelemään makuja ja syyllistyn siihen yhä turhan usein.

OIKEAOPPISEMPIA TACOJA

Tacot ovat paljon muutakin kuin ne rapeat maissikuoret marketissa. Ne voivat olla myös pehmeistä tortilloista tehtyjä. Lisää tietoa tacoista Wikipediassa. Tortillojen tekeminen on todella helppoa ja nopeaa, joten kokeile ensi kerralla tehdä itse. Makua ei pysty vertaamaan kauppaversioon. Eihän niissä hirveästi makua ole, mutta suutuntuma ja rustiikkisuus nostavat fiiliksen toiselle levelille. Koska harjoittelen vasta itsekin, nojasin vehnätortilloissa Jonas Crambyn Texmex alusta alkaen -kirjan ohjeeseen ja hyvä tuli. Kirja on muutenkin loistava ja se antoi pohjaa muihinkin tämän viikon texmex-herkkuihin. En malta odottaa, että pääsen kokeilemaan opuksen BBQ-reseptejä mökillä. Tällä kertaa laitoin väliin naudanlapa-chilimuhennosta, oluessa haudutettua ja riivittyä karitsanpotkaa, mangosalsaa ja guacamolea. Reseptejä tulossa...

VINKKI! Etsi masa harina -maissijauhoja isoista marketeista ja etnisistä tms. herkkukaupoista. Omani löysin Stockalta.

Vehnätortillat (yläkuva)

16-30 kpl koosta riippuen

1,4 l vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

50 g pehmeää voita

6 dl lämmintä vettä

Sekoita ainekset keskenään, viimeisenä vesi vähitellen. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla pari minuuttia. Laita pyyhe päälle ja anna levätä 20 min. Leikkaa taikina 16-30 palaksi. Kauli palat pyöreiksi tortilloiksi. Anna levätä 10 min. Paista tortilloja kuivalla pannulla 30 sekuntia molemmin puolin ja tarjoile heti. Jos tarjoilet ne myöhemmin, lämmitä niitä 100-asteisessa uunissa esim. kosteeseen pyyhkeeseen käärittynä. Upeannäköinen raidoitus tulee, kun paistat lätyt parilapannulla (tai grillissä).

Maissitortillat (alempi annoskuva)

10-12 tortillaa (ohje paketista, muutin vesimäärää suuremmaksi)

250 g masa harina -maissijauhoa

3,5 dl kuumaa vettä

Sekoita ainekset ja anna levätä 15 min. Vaivaa taikinaa, kunnes koostumus on kuin pehmeää savea olematta tahmeaa. Jaa taikina 10-12 palaksi. Kauli palat pyöreiksi, 2-3 mm paksuiksi tortilloiksi. Paista kuumalla, kuivalla pannulla toista puolta 15 s. ja toista 30 s. Käännä vielä hetkeksi. Tarjoile heti tai laita liinan alle odottamaan. Varo, etteivät pääse kuivumaan. Hiukan hauraskin taikina vielä toimii.

Lisää aiheesta:

Oletko tajunnut käyttää tortilloja näin? Entistäkin helpompi arkiruokaMustapapu-mango -enchiladat uunissa – supervegemakua!Tartar kahdella tapaa - hirvi ja nautaMaissi-vehnätortillat - helpolla kauppaa parempaaPeltipizza - silleen kuin ItaliassaMaissisalsa - nopea, helppo ja napakka
katuruokaleipominenMeksikomeksikolainenreseptitacotexmex
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
tortilla

Tuoreimmat aiheesta

katuruoka
  • 03.06.201912:49
    leivonta

    Intialainen pav-sämpylä – katuruoan kera tai sellaisenaan

  • 02.10.201820:18
    taco

    Kalataco karhunvadelmasalsalla ja pikkelöidyllä punakaalilla

  • 21.08.201821:25
    pitaleipä

    Sabich - israelilainen katuruokaleipä munakoisolla ja kananmunalla

  • 19.08.201820:24
    taco

    Carne Asada -tacot Pico de Gallo -kastikkeella ja grillattu flat iron steak

  • 07.08.201819:09
    taco

    Kalatacot habanero-salsalla