Texmex-viikko: Enchiladat riivityllä barbacoa-täytteellä

MTV Oy, All rights reserved

Texmex-putki taitaa loppua toistaiseksi tähän. Oli upeaa uppoutua hetkiseksi itselle uuden keittiön saloihin. Toisaalta, kyseessähän oli nimenomaan texmex eli Meksikon ja Texasin rakkauslapsi. Ei perinteinen meksikolainen keittiö. Aion perehtyä siihen myöhemmin lisää. Ei sen puoleen, uskon, että nämä tacot, soosit ja täytteet (1, 2) olivat jo varsin lähellä sitä. Korjatkaa toki, jos olen väärässä. 

Enchilada on täytetty ja kääritty tortilla, joka tässä gratinoidaan chilisellä kastikkeella ja juustolla. Mikäli teet kaiken itse, on ruoka hiukan työläs, mutta suurimman osan voit tehdä etukäteen ja hyödyntää vaikka pakkasta. Lopputulos on aivan loistavaa soul foodia, joka sopii arkiseksi lohturuoaksi tai viikonlopun juhlistamiseen hyvässä seurassa.

Täytteeksi tuli tällä kertaa barbacoa, joka oli minulle täysin uusi ruokalaji. Kyseessä on periaatteessa vain maustettua, ylikypsäksi haudutettua ja riivittyä lihaa edullisesta ruhonosasta. Tämän karibialaislähtöisen ruoan haudutusliemenä käytin olutta ja lihana naudan paahtopaistia. Reseptin pohjana käytin Food Republicin ohjetta, mutta muokkasin ja yksinkertaistin sitä jossain määrin. Oikeanlaisten chilien löytäminen voi olla vaikeaa, mutta olisi loistavaa, jos löydät vaikka jalapenoja. Hoituu toki "tavallisillakin".

VINKKI!Vaihda liha ihan miksi tahansa haudutukseen sopivaksi lihaksi, joka osuu kohdalle. Ei ole niin tarkkaa.

Enchiladat barbacoa-täytteellä ja chili-tomaattikastikkeella

4 hlölle

Barbacoa

800-1000 g naudanpaistia

3 dl olutta (maissiolut tai lager)

1 sipuli, karkeasti hienonnettuna

2-3 chiliä, karkeasti hienonnettuna

2 valkosipulinkynttä, karkeasti hienonnettuna

1 rkl chilijauhetta

suolaa

mustapippuria

Chilinen tomaattikastike

400 g tomaattimurskaa

1 sipuli, hienonnettuna

1-3 jalapenoa maun mukaan, hienonnettuna

2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

2 rkl chilijauhetta

1 rkl juustokuminaa, jauhettuna

kasviöljyä

suolaa

mustapippuria

Lisäksi:

tortilloja (resepti)

4-5 dl juustoraastetta (cheddar, emmental tms.)

Aloita barbacoasta. Lämmitä uuni 150 asteeseen. Mausta liha kunnolla suolalla ja pippurilla. Ruskista liha pannulla kauttaaltaan. Laita kaikki ainekset kannelliseen uunivuokaan tai pataan. Laita uuniin ja anna hautua, kunnes liha alkaa hajota säikeiksi haarukalla raaputtamalla. Tämä kestää 3-4 h.

Tee tomaattikastike. Kuumenna kattila keskilämmölle. Lorauta pohjalle hiukan öljyä. Lisää sipulisilppu, chili- ja juustokuminajauhe ja kuullota niitä muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja chili ja kuullota minuutin ajan. Kaada sekaan tomaattimurska, kiehauta, laske lämpöä ja anna muhia puolisen tuntia. Soseuta. Maista ja mausta mieleiseksi.

Kun liha on kypsää, nosta se pois liemestä ja anna hiukan jäähtyä. Riivi se säikeiksi. Nosta liha takaisin liemen sekaan (mikäli lientä on jäljellä paljon, ota osa talteen ja lisää sitä lihaan, mikäli tarpeen).

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Ota esiin uunivuoka. Levitä sen pohjalle ohut kerros tomaattikastiketta. Täytä tortilla barbacoalla ja ripottele päälle hiukan juustoa. Kääräise tortilla rullalle ja asettele se vuokaan. Toista tätä, kunnes kaikki täytteet on käytetty (itsellä jäi lihaa yli, mutta sille löytyy helposti käyttöä myöhemmin). Levitä tomaattikastike enchiladojen päälle ja kuorruta juustoraasteella. Peitä vuoka foliolla ja laita uuniin 20 minuutiksi. Ota sen jälkeen folio pois. Kun juusto on sulanut ja näyttää herkullisen ruskettuneelta, ota vuoka pois uunista ja anna vetäytyä muutama minuutti. Annostele enchiladat lautaselle ja tarjoile vihreän salaatin kera. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.