Testasimme viiden minuutin hämmästyttävän "porkkanaelvytyksen" – saako vanhoista porkkanoista todella kuin uusia näin helposti?

1:01 Nahistunut porkkana uudelleen tuoreeksi? Testasimme suositun "porkkanaelvytyksen"

Jääkaapin vihanneslokeroon unohtuneen, nahistuneen porkkanan voi vielä pelastaa, vinkkaa eräs TikTok-käyttäjä. Toimiiko niksi todella? Testasimme sen itse.

Brittilehti The Sun kertoo erään naisen jakamasta porkkananiksivideosta, josta kasvoi TikTok-hitti. Videolla australialainen Lottie Dalziel demonstroi, miten jääkaapin vihanneslokeroon unohtunut, kuolonkorinoitaan päästelevä porkkana muuttuu jälleen "tuoreeksi". 

Jo pehmeäksi ja taipuisaksi ikääntyessään muuttunut porkkana käväisee viiden minuutin vesikylvyssä ja sen jälkeen on kuin uusi. Lottien mukaan tämä johtuu siitä, että porkkana on yksinkertaisesti päässyt jääkaapissa kuivumaan ja tarvitsee vain pienen nesteytyksen.

– Laita porkkanat veteen viideksi minuutiksi – kyllä, tämä todella toimii – vedä ne ulos, ja porkkanat ovat jälleen napakoita, Lottie sanoo. 

TikTokissa Lottien video on kerännyt jo yli 1,3 miljoonaa katselukertaa. Monet kommentoivat kokeilleensa kikkaa myös itse. 

– Tämä todella toimii! Joskus siitä on apua, jos vähän ensin kuorii porkkanaa, eräs käyttäjä vinkkaa.

– Kyllä tämä toimii, mutta vaatii muutaman tunnin, toinen muistuttaa.

Videopalvelussa selvennätään, että kyse on porkkanan osmoosista. Veden siirtyminen maasta kasvien juurikarvasoluihin tapahtuu osmoosin avulla. Osmoosi on diffuusion muoto, jossa vesi kulkee valikoivasti läpäisevän kalvon läpi ja tasoittaa kalvon erottamat väkevyyserot. 

Testasimme viiden minuutin "porkkanaelvytyksen" itse – katso videolta, miten nahistuneelle porkkanalle kävi.


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja