Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Terveyspommi, jota suomalaiset eivät vielä hyödynnä: Nyt äkkiä kokeilemaan!

Pihlajanmarjoja voi käyttää monipuolisesti kotikeittiössä.
Pihlajanmarjoja voi käyttää monipuolisesti kotikeittiössä.Shutterstock
Julkaistu 24.09.2017 08:04

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

”Happamia sanoi kettu pihlajanmarjoista” -sanonta taitaa kummitella suomalaisten mielissä, sillä monen pihaa koristava pihlajapuu ruokkii lähinnä pikkulintuja.

Pihlajapuiden sato on juuri parhaimmillaan, mutta punaista terveyspommia hyödynnetään ruoanlaitossa niukalti. Pihlajanmarjat ovat vapaita luonnomarjoja, joissa on säilöntäaineiden sijaan paljon kuituja ja kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Lisäksi pihlajanmarjat kunnostautuvat beetakaroteenin, polyfenoli-antioksidantin, E-vitamiinin, kaliumin ja eteeristen öljyjen lähteinä.

Marjojen happamuus juontaa juurensa niiden sisältämistä omena- ja sorbiinihapoista, mutta puiden satojen maun välillä on suuria eroja. Ensimmäiset yöpakkaset pehmentävät pihlajanmarjojen makua, mutta vievät samalla mukanaan osan marjojen terveysvaikutuksista. Lisäksi yöpakkasten jälkeen puun sadosta kilpailevat linnut, jotka kiinnostuvat pihlajanmarjoista niiden kirpeyden taltuttua. Oma satonsa onkin järkevä korjata ennen kylmenneitä öitä, ja kesyttää pihlajanmarjojen happamuus pitämällä niitä vuorokauden verran pakastimessa.

Käytä leivontaan, tee hyytelöä tai nauti liköörinä!

pihlajanmarjapuu
Shutterstock

Pihlajanmarjoille kannattaa valita ruoanlaitossa pehmeän ja makean makuinen kumppani, kuten muut makeammat marjat tai omenat. Tuoreet pihlajanmarjat sopivat passelisti leivontaan, kuten omenapiirakkaa ryhdittämään. Kuivatut pihlajanmarjat taasen tuovat makua ja terveyslisää smoothieen, jogurttiin tai puuroon. Pihlajanmarjahyytelöä on perinteisesti tarjottu hirven tai lampaan lisukkeena, ja marjoista voi valmistaa myös kaunista likööriä joulupöytään.

Varsinainen myyntituote pihlajanmarja ei ole – esimerkiksi vuonna 2015 myyntiin kerättiin vain 762 kiloa. Tämä määrä ei päädy kuluttajalle, vaan ruokayritysten raaka-aineiksi. Luonnossa kasvavia pihlajanmarjoja saa poimia jokamiehenoikeuksien nojalla, mutta ilman lupaa toisen pihapuita ei saa kyniä marjattomiksi.

Lähde: Fineli, Maaseudun Tulevaisuus, Karjalainen

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Mustikan ja pensasmustikan todellinen ero – kumpi marjoista on terveellisempi?Mustikan ja pensasmustikan todellinen ero – kumpi on terveellisempää?Löytyykö pihaltasi tämä väheksytty herkku? Voi yllättää: "Maultaan omaa luokkaansa""Sitä soisi käytettävän paljon nykyistä enemmän" – Kuluttaja listasi lähimetsien aliarvostetut herkut: Poimi ravintopommit talteenTiesitkö? Pensas- ja metsämustikalla oleellinen ero – näitä marjoja suomalainen ravitsemusterapeutti suosittelee erityisesti syömään Neljä kasvista, joita ruokavaikuttaja toivoisi suomalaisten hyödyntävän enemmän: ”Superterveellistä”
SuperfoodMarjatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Superfood
  • 05.12.201917:31
    Ruoka

    Yksisarvisruoka, kauramaito, Aperol Spritz… Tässä ovat tämän vuoden 10 isointa ruokatrendiä: Kuinka monta niistä olet testannut?

  • 06.08.201911:36
    Ravitsemus

    Hillitsee verensokerin heilahtelua ja pitää kylläisenä – superterveellinen ravintoainepommi, josta et ole ehkä koskaan kuullutkaan

  • 16.06.201914:01
    Ruoka

    Viisi tulevaisuuden superruokaa, jotka voivat päätyä sinunkin lautasellesi – kuinka monta näistä tiedät?

  • 07.05.201907:03
    Ruokavalio

    Proteiinipitoinen kuitupommi, joka maistuu juustolle – tunnetko jo tämän terveystietoisten ylistämän superfoodin?

  • 29.04.201917:01
    Ruoanlaitto

    Täynnä D-vitamiinia ja hyviä rasvahappoja! Suomalaisesta superfoodista syntyy vapun maukkain brunssiherkku – nappaa talteen takuuvarma resepti