Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Terveellisyys ja vähärasvaisuus huomattu – tämän lihan tuotanto hurjassa kasvussa

Karitsanliha on maukasta ja terveellistä. Lihaa kannattaa valmistaa muulloinkin kuin pääsiäisenä.
Karitsanliha on maukasta ja terveellistä. Lihaa kannattaa valmistaa muulloinkin kuin pääsiäisenä. Shutterstock
Julkaistu 09.07.2015 15:00
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Keskivertosuomalainen syö lihaa yli 76 kiloa vuodessa. Vaikka kokonaiskulutus on pysynyt viime vuosina samana, erityisesti lampaanliha on nostanut imagoaan kuluttajien silmissä.

Lampaanlihan kulutus on hurjassa kasvussa. Kotimaisen lampaanlihan tuotantoa onkin lisätty vastaamaan kuluttajien tarpeita. 

Lammasta ja karitsaa ei mielletä enää pelkäksi pääsiäisruoaksi, vaan näitä lihoja kulutetaan tasaisesti ympäri vuoden. Vuonna 2014 karitsanlihan kulutus kasvoi yhdeksällä prosentilla, lampaanlihan kuudella prosentilla. 

Tuotantoa lisätty hurjasti

Edellisvuoteen verrattuna lampaanlihan tuotanto kasvoi jopa 40 prosenttia. Suurin syy lampaanlihan tuotannon nousuun on sen muuttuminen ammattimaisemmaksi. 

Lammastilojen määrä on lisääntynyt viime vuosina. Tällä hetkellä tiloja löytyykin jo 660 kappaletta, joista noin kolmannes on luomutiloja. Suomessa lampaita kasvatetaan eniten Varsinais-Suomessa, Lapissa ja Pohjanmaalla.

Kotimaisen karitsan osuus on noin puolet kokonaiskulutuksesta. Eniten karitsaa ja lammasta tuodaan Suomeen Uudesta-Seelannista ja Alankomaista.

Lihaa pidetään maukkaana ja laadukkaana

Lampaan ja karitsanlihan suosio johtuu pääasiassa lihan imagon noususta. Lihatiedotuksen imagotutkimuksen perusteella kuluttajat pitivät lampaan- ja karitsanlihaa maukkaana, turvallisena ja laadultaan hyvänä. Lisäksi terveellisyys, vähärasvaisuus ja mureus mainittiin näiden lihojen hyviksi ominaisuuksiksi.

Kun näkyvä rasva on poistettu, lampaanliha on yhtä kevyttä kuin broileri. Broilerin imago vähärasvaisena ja terveellisenä tuotteena on pitänyt sen tuotannon korkeana vuodesta toiseen. Lisääntynyt tietoisuus on kuitenkin saanut aikaan sen, että lampaan- ja karitsan terveellisyys on huomattu ja kulutus kääntynyt nousuun. 

Lähteet: Lihatiedotus, MTK

Lisää aiheesta:

Broilerin suosio ei hiivu suomalaisten ruokapöydissä – Naapurin Maalaiskana panostaa kananpoikien hyvinvointiin ja laadukkaaseen lihaanLihankulutus on viime vuosina tasaantunut voimakkaan nousun jälkeenBuumi kasvaa Suomessa: Suomalaista laatumunaa viedään nyt myös maailmalle – "uskotaan olevan kysyntää"Karjalainen: Suomalainen syö oman painonsa verran lihaa vuodessaKeittiömestari ylistää: Liha, joka kannattaa ehdottomasti valita pääsiäispöytään – "hienostuneempi maku"Nämä lihatuotteet ovat kasvattaneet suosiotaan Suomessa
LuomuLihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Luomu
  • 09.06.202407:36
    Maatalous

    170 lehmän isäntä Pekka pettyi EU-politiikkaan

  • 17.02.202113:13
    Ruoka

    Ostatko näitä ruokia? Luomutuotteiden myynti ylitti ensimmäistä kertaa 400 miljoonan euron rajan – tässä kovimmat myyntihitit

  • 24.11.202009:15
    Ruoka

    Suosikkikinkkua tulossa kauppoihin aiempaa enemmän, mutta silti sitä ei riitä kaikille halukkaille – tässä on tavallisen ja luomukinkun todellinen ero

  • 18.11.202005:38
    Liha

    Millaista on olla lihatuottaja nyky-Suomessa? Hämeenlinnalainen Susanna perusti karjatilan vuosi sitten ja saa rajuakin kritiikkiä – "On kysytty, voiko minutkin teurastaa"

  • 18.02.202017:30
    Ruoka

    Ostatko sinäkin? Ruoka, jonka myynti on kasvanut hurjasti sekä S-ryhmällä että Keskolla: "Suosio näkyy marketeissa koko pääkaupunkiseudulla"