Terveellisimmät ruoka-aineet kehon eri osille – syö näitä

valkosipuli
Valkosipulin on todettu alentavan verenpainetta. Shutterstock

Eri ruoat ovat hyväksi kehon eri osille. Tiedätkö esimerkiksi, mitkä ruoka-aineet ovat hyväksi munasarjoille, rinnoille tai aivoille?

Kehon eri osiin vaikuttavat eri ruoka-aineet. Toinen on hyväksi aivoille ja toinen vatsalle. Esimerkiksi valkosipuli on hyväksi verenpaineen säätelyyn, kun taas viikunat edistävät luiden terveyttä. Ravitsemusterapeutti Rhiannon Lambert listaa ruoka-aineita, jotka ovat hyväksi kehon eri osille.

Sarviapila – rinnat

Sarviapilansiemenet ovat pieniä ja karvaan makuisia. Niistä on huomattu olevan apua sekä ruoansulatukseen että imettävän äidin maidon nousuun. Maidon eritykseen siemenet vaikuttavat niiden sisältämien kasviestrogeenien avulla. Nämä ovat vastaavia kuin naissukupuolihormonina tunnettu estrogeeni. Sarviapilaa voi nauttia sekä pillereiden että teen muodossa.

Valkosipuli – verenpaine

Valkosipulin on tutkittu alentavan korkeaa verenpainetta sen sisältämän allisiini-yhdisteen avulla. Ihmisten, joilla on verenpainetauti, kannattaisi lisätä valkosipulia ruokavalioonsa. Saadakseen tarvittavan hyödyn valkosipulia tulee syödä melko paljon. Suositeltu annos on neljä kynttä päivässä. Valkosipuli on muutenkin todellinen terveyspommi! Se sisältää muun muassa kalsiumia, B6-vitamiinia, C-vitamiinia, seleeniä ja kuitua.

Viikuna – luut

Viikunat sisältävät runsaasti kalsiumia, joka on hyväksi luiden ja hampaiden terveydelle. Kalsium on tärkeää myös yleiselle terveydelle, kuten sydämen ja lihasten toiminnalle. Kuivatut viikunat sisältävät runsaasti myös antioksidantteja sekä kuituja.

Kalkkuna – sukupuolielimet

Kalkkunan sisältämän L-argiini-aminohapon ansiosta se on hyväksi kohdulle sekä sukupuolielimille. Se lisää verenkiertoa näillä alueilla. Suurin määrä tätä aminohappoa on kalkkunanrinnassa, jossa sitä on huimat 16 grammaa. Kalkkuna sisältää runsaasti myös muita ravintoaineita, kuten B-vitamiineja ja omega3-rasvahappoja.

Kaali, kukkakaali ja parsakaali – keuhkot

Nämä kolme vihannesta sisältävät runsaasti antioksidantteja ja niiden on tutkittu ehkäisevän keuhkosyöpää. Keuhkojen terveys on tärkeää koko immuunijärjestelmälle. Näitä ei kuitenkaan saisi syödä liikaa, jos kärsii kilpirauhasen ongelmista.

Parapähkinä – munasarjat

Elintarvikkeiden, joilla on korkea seleeni-pitoisuus, on tutkittu edistävän munasarjojen terveyttä. Parapähkinät sisältävät runsaasti seleeniä, joten niitä kannattaa syödä pitääkseen huolta munasarjoistaan. Vuonna 2012 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että tarpeeksi seleeniä sisältävä ruokavalio voi ehkäistä munasarjasyöpää.

Kananmuna – jalat

Kananmunat ovat loistava proteiinin lähde. Ne ovat myös täynnä lukuisia ravintoaineita, jotka ovat tärkeitä lihasten kasvussa. Yhdessä suuressa kananmunassa on kilokaloreita vain 77, rasvaa 5 grammaa ja proteiinia jopa 6 grammaa.

Pähkinät – sydän

Pähkinät sisältävät runsaasti hyviä rasvoja sekä muita ominaisuuksia, jotka ovat hyväksi sydämelle. Pähkinöiden korkean monityydyttymättömien rasvahappojen pitoisuuden ansiosta niiden on tutkittu alentavan kolesterolia. Kolesterolia alentamalla voi ehkäistä sydänsairauksien ja aivohalvausten riskiä. Mantelit ovat yksi parhaimmista kolesterolia alentavista pähkinöistä.

Kala – aivot

Tutkimuksissa on osoitettu, että ihmisillä, jotka saavat ruokavaliostaan tarpeeksi kalaa, kognitiiviset taidot heikkenevät hitaammin. Monet ihmiset eivät kuitenkaan syö tarpeeksi kalaa. Kalan sisältämät omega3-rasvahapot ovat erityisen tärkeitä aivoille sekä silmille. Iän karttuessa myös aivojen toiminta heikkenee. Tätä voi mahdollisesti hidastaa lisäämällä ruokavalioonsa tarpeeksi kalaa.

Inkivääri – vatsa

Inkiväärin sisältämällä luonnollisella öljyllä on voimakkaita antioksidanttisia sekä tulehduksia estäviä ominaisuuksia. Inkiväärin on todettu myös tehostavan ruoansulatusta. Inkivääriä voi nauttia monissa eri muodoissa, kuten tuoreena, kuivattuna, jauheena sekä öljynä. Sitä käytetään monissa itämaisissa resepteissä ja sen vahva maku tuo ruokaan herkullisen maun.

Lähde: Dailymail

***

0:27

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja