Terveellisimmät aamupalat – näitä kannattaa syödä

Hedelmä,-vesi,-maku
Shutterstock

Moni ruoka-aine sopii aamupalaksi sekä helpon käytettävyytensä että terveellisyytensä vuoksi.

Aamupalaa kutsutaan päivän tärkeimmäksi ateriaksi, mutta monelle se on myös se vaikein esimerkiksi kiireen tai ruokahaluttomuuden vuoksi. Lue Health.com-sivuston lista ja opettele syömään terveellisesti myös aamuisin.

Kaurahiutaleet

Kaurapuuroa ei turhaan hehkuteta terveellisyytensä vuoksi, sillä kaurahiutaleissa on paljon terveellisiä ainesosia omega3-rasvahapoista folaattiin. Kaurahiutaleita ei kuitenkaan suinkaan tarvitse syödä kaurapuuron muodossa, sillä hiutaleita voi ripotella sellaisenaan esimerkiksi smoothieen.

Kreikkalainen jogurtti

Maustamaton jogurtti sisältää paljon hyödyllistä kalsiumia ja ylistettyä proteiinia. Vitamiinipitoisemman aamupalan kreikkalaisesta jogurtista saa loihdittua lisäämällä sen joukkoon hedelmiä tai marjoja.

Vehnänalkiot

Vain kaksi ruokalusikallista vehnänalkioita sisältää peräti 15 prosenttia päivittäisestä E-vitamiinin tarpeesta.

Greippi

Antioksidanttipitoinen greippi on erityisen terveellinen aamiaisherkku. Greippi sisältää paljon nestettä ja täyttää sen vuoksi vatsaa yllättävän hyvin.

Banaani

Banaanin sisältämä resistentti tärkkelys pitää nälän loitolla pitkään – kuten aamiaiselta usein toivotaan. Banaani sisältää myös kaliumia, jonka on todettu alentavan luontaisesti verenpainetta.

Kananmuna

Vaikka kananmunat sisältävät paljon kolesterolia, sisältävät ne useita terveydelle hyödyllisiä ainesosia ja ovat siksi yksi terveellisimmistä aamiaisvaihtoehdoista. Kananmunat ovat oivallinen proteiinin lähde ja ne sisältävät etenkin pimeään vuodenaikaan erityisen tarpeellista D-vitamiinia.

Mantelivoi

Muiden pähkinöiden tapaan manteli on oivallinen hyvien rasvojen lähde ja aamiaisella se maistuu helposti tahnan muodossa, mantelivoina.

Vesimeloni

Veden juominen on aamulla ensisijaisen tärkeää ja tästä syystä nestepitoinen vesimeloni on erityisen terveellinen valinta osaksi aamupalaa. Vesimeloni sisältää myös terveydelle hyödyllistä lykopeeniä, joka tekee hyvää muun muassa sydämelle.

Pellavansiemenet

Omega 3- rasvahappoja sisältävät pellavansiemenet ovat oiva tapa lisätä terveellisiä ravintoaineita aamiaiseen. Vain kaksi ruokalusikallista pellavansiemeniä sisältää yli 100 prosenttia päivittäisestä omega 3 -rasvahappojen tarpeesta.

Mustikat

Mustikat ovat superruokaa, jossa on hurjasti terveellisiä antioksidanteja. Mustikoita on myös helppo lisätä osaksi aamupalaa esimerkiksi jogurtin joukkoon sekoitettuna.

Mansikat

Jo 2,5 desilitraa mansikoita sisältää monen yllätykseksi yli 100 prosenttia ihmisen päivittäisestä C-vitamiinin tarpeesta. Mansikat tekevät tutkimusten mukaan hyvää myös sydämen terveydelle.

Vadelmat

Mustikoiden ja mansikoiden ohella myös vadelmat ovat terveellistä aamiaisherkkua. Vadelmat sisältävät erityisen paljon kuitua, C-vitamiinia ja K-vitamiinia.

Tee

Aamupalajuomaksi tee on erityisen terveellinen vaihtoehto, sillä se sisältää terveydelle edullisia antioksidantteja. Kaikkein eniten antioksidantteja on vihreässä teessä.

Cantaloupe

Kaikki hedelmät sopivat hyvin aamiaiselle – cantaloupe-meloni mukaanlukien. Cantaloupessa on se hyvä puoli, että se sisältää erityisen paljon sekä C- että A-vitamiinia.

Kiivi

Yhdessä kiivissä on C-vitamiinia peräti 65 milligrammaa – eli miltei yhtä paljon kuin appelsiinissa. Kiivi sisältää myös enemmän kuitua kuin banaani.

Appelsiinimehu

Tuorepuristettu appelsiinimehu on terveellinen juoma aamiaiselle. Jos mehua ei purista itse, on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, ettei mehu sisällä hurjaa määrää sokeria.

Karpalomehu

Karpalomehu tunnetaan erityisen hyvin virtsatietulehduksia ehkäisevistä vaikutuksistaan. Jos appelsiinimehu kyllästyttää, kannattaa karpalomehun juominen ottaa osaksi joka-aamuisia rutiineja.

Sokerittomat täysjyvämurot

Murot saattavat säikäyttää terveysintoilijan, mutta todellisuudessa sokerittomat täysjyvämurot ovat erityisen terveellinen valinta aamiaiseksi. Parhaimmillaan täysjyvämurot sisältävät paljon terveydelle hyödyllisiä kuituja.

Täysjyväleipä

Aamiaisella on hyvä nauttia hiilihydraatteja ja siksi täysjyväleipä on aamulla terveellinen valinta.

Katso, kuinka valmistuvat aamupuuron tähteistä valmistetut pannarit:

Pannukakkuja ylijäämäpuurosta 4:54

Jos video ei näy mobiililaitteellasi, valitse selaimen täysversio.

Lähde: Health.com

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!