Terveellisellä täysjyvällä myös huono puolensa – herkkävatsainen tunnistaa nämä oireet
![Copyright: Shutterstock. täysjyvä](https://im.mtvuutiset.fi/image/6184616/landscape16_9/1600/900/33634348c75f3d95902517e6b8a16a7/gm/taysjyva.jpg)
Kuidun saanti on toimivan ruoansulatuksen kannalta tärkeää, mutta liika on aina liikaa.
Täysjyväviljaa pidetään yleensä terveellisenä vaihtoehtona esimerkiksi vehnälle, mutta ruoansulatuksen kannalta täysjyvä voi olla myös ongelmallinen.
Täysjyväviljalla on lukuisia terveysvaikutuksia: se alentaa kolesterolia ja edesauttaa ruoansulatusta sisältämänsä kuidun vuoksi. Täysjyvä myös täyttää vatsan ja pitää nälän loitolla. Täysjyvä on yleensä vähän käsiteltyä, joten siinä myös säilyy hyvin kaikki tärkeät ravintoaineet, kuten b-vitamiini, rauta ja magnesium – kuitua unohtamatta!
Sen sijaan liika on tässäkin liikaa. Liika täysjyvätuotteiden syöminen tuntuu nimittäin nopeasti vatsanpohjassa – kirjaimellisesti: vatsa voi turvota ja ilmavaivoja ilmaantua.
Herkkävatsaiset oireilevat luonnollisesti ensimmäisenä. Erityisesti ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivän vatsa ei välttämättä siedä kuituja hyvin.
Tärkeää onkin aina täysjyvää sisältäviä ruokia syödessä muistaa pureskella ruoka huolellisesti, jotta ruoansulatuksen kanssa ei tulisi ongelmia.
Lähde: Lifehack
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka