Hiilihydraatti, joka ei lihota – näistä ruoista sitä löytyy!

riisi
Resistentti tärkkelys voi olla avuksi painonhallinnassa. Shutterstock

Hiilihydraateissa on eroja. Siinä missä toiset lähinnä kertyvät vyötärölle, toiset tarjoilevat monenlaisia hyötyjä.

Vaalea, puhdistettu vilja nostaa verensokeria nopeasti, kun taas täysjyvätuotteet imeytyvät hitaammin eivätkä saa aikaan rajua piikkiä verensokeriin. Sen sijaan että elimistö käyttäisi puhdistetut viljat energiaksi, se säilöö ne rasvaksi.

Vuonna 2015 julkaistu tutkimus kuitenkin osoitti, että resistenttinä tärkkelyksenä tunnetut hiilihydraatit voivat itse asiassa olla hyväksi vyötärönympärykselle. Resistentti tärkkelys voi auttaa painonhallinnassa, sillä se parantaa kylläisyydentunnetta. Kokojyvätuotteiden lailla resistentti tärkkelys imeytyy hitaasti. Lisäksi resistentti tärkkelys edistää hyvänlaatuista mikrobien kasvua suolistossa.

Resistenttiä tärkkelystä löytyy täysjyvätuotteista, kuten tummasta riisistä, palkokasveista, siemenistä ja jopa kypsentämättömistä perunoista ja puoliraaoista banaaneista. Erikoista kyllä sitä voi löytyä myös tavallisesta pastasta ja riisistä, sillä resistenttiä tärkkelystä muodostuu, kun ruoka jäähtyy. 

Lähde: Shape


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.