Teelehdissä on enemmän kofeiinia kuin kahvipavuissa – tiesitkö näitä faktoja?

kahvikuppi
Shutterstock

Tiedätkö miltä kofeiini maistuu – tai kummassa on enemmän kofeiinia, kahvipavuissa vai teelehdissä? Ota selvää!

Kahvi- tai teekupillinen on useimmille tärkeä osa aamurutiineja kofeiinin piristävän vaikutuksen vuoksi. Lue mielenkiintoiset kofeiinifaktat!

Maailman suosituimpien juomien ainesosa

Piristävän vaikutuksensa vuoksi ylistetystä kofeiinista otetaan ilo irti ympäri maailmaa. Kaikki kolme maailman suosituinta juomaa sisältää kofeiinia: Coca-Cola, kahvi ja tee.

Kofeiini haihtuu 12 tunnissa

Kofeiini vaikuttaa ihmisiin eri tavoin, mutta sen haihtuu elimistöstä tavallisesti 12 tunnin aikana. Kofeiinin puoliintumisaika on noin 4–6 tuntia.

Paahtaminen vaikuttaa kofeiiniin

Kun kahvipapuja paahdetaan, vähenee kofeiinin määrä. Tästä syystä vastoin kuin yleensä uskotaan, tummapaahtoiset kahvit sisältävät vaaleapaahtoisia kahveja vähemmän kofeiinia.

Teelehdet ovat kofeiinipommeja

Kahvia pidetään usein ykkössijalla, kun kaivataan piristystä. Monen yllätykseksi teelehdet sisältävät kuitenkin enemmän kofeiinia kuin kahvipavut. Tee sisältää kuitenkin usein tanniineja, jotka hidastavat kofeiinin imeytymistä.

Eurooppalaiset saivat kofeiinia suklaasta

Kahvin ja teen sijaan The World of Caffeinen mukaan eurooppalaiset saivat ensikosketuksensa kofeiiniin suklaan muodossa. Vasta 50 vuotta myöhemmin eurooppalaiset pääsivät kosketuksiin kahvin ja teen kanssa.

Kofeiiniallergiasta vakavia oireita

Kuten monelle muullekin aineelle, myös kofeiinille voi olla hyvinkin allerginen. Silloin jo pieni määrä kofeiinia voi aiheuttaa ikäviä oireita. Jos oma kofeiinitoleranssi on keskimääräisellä tasolla, tulee kofeiinia kuitenkin nauttia liki 70 kuppia, jotta saisi vastaavia oireita kuin pahasta kofeiiniallergiasta kärsivät.

Miltä kofeiini maistuu?

Kofeiini on maultaan hyvin kitkerää ja muistuttaa sellaisenaan maisteltaessa aspiriinia.

Mehiläisetkin nauttivat kofeiinia

Jotkin kukat sisältävät kofeiinia ja mehiläiset ovat tästä enemmän kuin mielissään. Myös mehiläiset koukuttuvat kofeiiniin – ja palaavat siksi takaisin kukkiin, joista ovat kofeiinia saaneet. Viime aikoina tutkimuksissa ollaan saatu selville, että kofeiinilla voi olla myös positiivisia vaikutuksia mehiläisten muistiin.

Lähteet: Thrillist.com, Mic.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja