Tee kolme pientä muutosta ruokavalioosi – voit elää pidempään

kolme muutosta elä pidempään
Shutterstock

Terveellisempiin elämäntapoihin siirtyminen ei välttämättä vaadi täydellistä ruokaremonttia.

Pienilläkin muutoksilla voi saada aikaan huomattavia vaikutuksia.

Ravintofysiologi Cassandra Barns jakaa Daily Mailin artikkelissa kolme vinkkiä, joiden avulla voi helposti parantaa ruokavaliotaan terveellisempään suuntaan.

1. Aloita aamu puurolla

Aamiaisen sanotaan olevan päivän tärkein ateria – eikä suotta! Aamiaiseen kannattaakin panostaa. Moni terveellisenä markkinoitu vaihtoehto, kuten mysli, murot tai aamiaispatukat, ovat kuitenkin usein täynnä sokeria ja turhia kaloreita. Lisäksi ne eivät pidä nälkää kauaa poissa.

Puuro on sen sijaan loistava vaihtoehto, joka on kaukana tylsästä. Vaihtelua puuroon saa lisäämällä joukkoon vaikka kookosöljyä, nauttimalla puuron kylmänä tuorepuurona tai lisäämällä joukkoon erilaisia hiutaleita. Lisäksi erään yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan jo pienikin annos puuroa joka päivä voi olla avain terveempään, pidempään elämään.

2. Jätä kahvi

Kahvin sisältämän kofeiinin on todettu toisinaan lisäävän stressihormonien tuotantoa. Paljon kahvia juovien kannattaakin harkita ainakin vähentämistä.

Kahvin sijaan piristystä kannattaa juoda japanilaisen matcha-teen muodossa. Matcha on hienoksi jauhettua vihreää teetä, joka piristää luonnollisesti.

Vihreän teen sisältämien ainesosien on tutkittu jopa suojelevan aivojen neuroneja eli ylläpitävän myös aivojen terveyttä. Matchan on myös todettu kiihdyttävän aineenvaihduntaa ja auttavan painonhallinnassa.

Teaniini voi auttaa keskittymään, mutta samalla myös rentoutttamaan.

3. Herkuttele suklaalla

Kyllä, luit oikein! Tosin maitosuklaa kannattaa vaihtaa raakasuklaaseen, joka ei aiheuta samanlaisia verensokerin äkillisiä nousuja. Raakakaakao on yksi tämän hetken ruokatrendeistä, mutta sillä on pitkä historia. Etelä-Amerikassa raakakaakaon terveysvaikutuksia arvostettiin aikanaan niin paljon, että sitä on jopa muinoin käytetty valuuttana kaupanteossa.

Raakakaakao sisältää nelinkertaisesti antioksidantteja tavalliseen suklaaseen verrattuna. Antioksidanttien on tutkittu ehkäisevän sydänsairauksia ja syöpää.

Antioksidanttien lisäksi raakakaakaosta saa elimistölle tärkeitä ravintoaineita: proteiinia, kalsiumia, karoteenia, tiamiinia, riboflaviinia, magnesiumia ja rikkiä.

Raakakaakaotakin löytyy eri muodoissa. Paras vaihtoehto on tumma raakakaakao, joka sisältää myös vähiten sokeria.

 

Lähde: Daily Mail

***

0:27

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja