Tee itse terveellisempää suklaata: "Siitä saa todellisen nautinnon"

Raakasuklaa
Raakasuklaa on usein terveellisempi valinta kuin perinteinen maitosuklaa. Shutterstock

Raakasuklaan valmistaminen saattaa asiaan perehtymättömän silmissä näyttä pitkältä ja vaivalloiselta prosessilta. Näin ei kuitenkaan ole, vaan tätä terveysherkkua voi tehdä helposti myös kotona.

Raakasuklaata ei ole kotioloissa vaikeaa tehdä itse. Ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja ajautui itse valmistamaan raakasuklaata juuri siksi, että sen valmistaminen oli paljon helpompaa, kuin mitä hän oli kuvitellut.

– Jos alkaisin valmistamaan raakasuklaata nyt niin, että en olisi tehnyt mitään esivalmisteluja, minulta menisi 20 minuuttia siihen pisteeseen, että suklaa on jähmettynyt pakkasessa ja pääsee ottamaan ensipuraisut suklaasta, Halmetoja kertoo.

Raakasuklaa ei ole pelkkä herkku

Raakasuklaasta on tullut erittäin suosittu terveysherkku varsinkin urheilijoiden keskuudessa. Myös puhtaita raaka-aineita arvostavat ovat löytäneet raakasuklaan maailman.

Halmetojan mukaan raakasuklaa ei ole pelkästään maukas herkku, kun ajatellaan, että siihen voi lisätä esimerkiksi erilaisia rohdos- ja maustekasveja.

Muokkaa raakasuklaasta omaan makuun sopivaa

Raakasuklaan valmistuksessa hyvää on se, että sitä voi muokata helposti mieleisekseen.

– Lisäämällä erilaisia aineosia suklaaseen lisää, voi ruveta hiomaan makua omaan suuhun sopivaksi niin pitkälle, että siitä saa todellisen nautinnon välineen, Halmetoja sanoo.

Raakasuklaan makumaailmaa voi muokata helposti. Esimerkiksi perinteisen suklaan valmistamisessa käytetään kaakaovoita, mutta sen voi Halmetojan mukaan korvata vaikka kylmäpuristetulla kookosöljyllä.

Raakasuklaan valmistamiseen kannattaa käyttää mahdollisimman laadukasta kaakaota. Halmetojan mukaan ruokakauppojen valikoimat ovat yleensä hyviä raakasuklaan valmistamiseen. Hyviä kaakaojauheita löytyy joka puolelta Suomea, eikä Halmetoja ole vielä törmännyt huonoihin raakakaakaojauheisiin.

Raakasuklaassa haetaan aitoja makuja

Halmetoja kertoo, että monissa suklaissa maku on luotu keinotekoisesti.

– Jos tykkää jostain mausta, niin se on usein luotu hyvin keinotekoisesti valmiiseen suklaaseen. Jos suklaaseen laitetaan esimerkiksi vanilliinia joukkoon, niin makuspektri on hyvin suppea verrattuna siihen, että käytetään hyvää vaniljajauhetta.

Raakasuklaasta tulee nauttia

Inspiroiva puoli raakasuklaan valmistamisessa on Halmetojan mukaan se, että omia makumieltymyksiä ja -maailmoja voi rohkeasti lähteä etsimään.

– Koko nautintopuoli on vahvemmin läsnä siinä, kun lähtee käyttämään hyviä raaka-aineita. Maistelun ja ”play around” -meiningin pinnalle nostaminen liittyy vahvasti raakasuklaan valmistamiseen, Halmetoja painottaa. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!