Tavoitteena hoikempi olemus? Vältä näitä vihanneksia ja hedelmiä

parsakaali
Shutterstock

Tiesitkö, että kaikki kasvikset eivät ole omiaan silloin, kun yrität vähentää turvotusta tai pudottaa painoa.

Suurin osa ravintoasiantuntijoista on sitä mieltä, että mikä tahansa vihannes tai hedelmä on parempi kuin ei kasvikunnan herkkuja lainkaan, mutta osa kasviksista sopii paremmin kuin toiset ihmisille, jotka yrittävät vähentää turvotusta ja pudottaa painoa esimerkiksi joulunpyhien herkuttelun jälkeen.

Lue, mitä hedelmiä ja vihanneksia kannattaa kenties vältellä – silloin, kun valinnanvaraa on –, jos haluaa noudattaa mahdollisimman keventävää ruokavaliota.

Banaanit

Vaikka The Little Book of Thin -kirjan kirjoittanut Lauren Slayton ei pidäkään niitä epäterveellisinä, hän kuitenkin suosittelee lomakiloja pudottaville tärkkelyspitoisten banaanien sijaan esimerkiksi vadelmia. Slayton kuitenkin huomauttaa, että kiireessä kannattaa tarttua ehdottomasti banaaniin ennemmin kuin vaikkapa suklaapatukkaan.

Parsakaali

Vaikka parsakaali on terveellinen vihannes, se ei ole paras vaihtoehto, jos yrität puhdistaa elimistön lomien jälkeen. Parsakaali voi aiheuttaa turvotusta, joka ei taatusti innosta pukemaan tiukkoja salivaatteita ylle. Myös ruusukaali on yksi pahimmista turvotuksen aiheuttajista.

Kookospähkinä

The Elimination Diet Workbook -kirjan kirjoittanut Maggie Moon uskoo, että kookospähkinää pitäisi ajatella enemmän satunnaisena herkkuina kuin hedelmänä.

– Kookosta pidetään joskus hedelmänä, joskus pähkinänä, mutta joka tapauksessa siinä on paljon tyydyttynyttä rasvaa ja se tarkoittaa, että kolesterolia nostavien kilokalorien määrä kasvaa nopeasti.

Kirsikat

Slayton suosittelee myös sokeristen kirsikoiden napostelua silloin, kun yrittää toipua pyhien aikaan tapahtuneesta herkuttelusta. Slaytonin mukaan on yleistä, että hedelmiä tulee syötyä liikaa.

– Ylimääräinen hedelmäsokeri (fruktoosi) on erittäin tervetullut rasvasoluihin, Slayton varoitteleekin.

Kirsikoita on vähän liiankin helppoa popsia toinen toisensa perään, mikä saattaa olla vahingollista painonpudotustavoitteillesi.

Munakoiso

Voi tulla yllätyksenä, että munakoisoakin kannattaa varoa, sillä sitä pidetään terveellisenä lihan korvikkeena. Moon kuitenkin sanoo, että sienet ovat parempi vaihtoehto kuin munakoiso.

– Munakoiso on vähäkalorinen ruoka, hyvä kuidunlähde ja sitä käytetään lihan korvikkeena, koska maku imeytyy siihen, Moon kertoo munakoison hyväksi puoliksi.

– Huono puoli on siinä, että ne todella imevät itseensä kaiken. Ne imevät itseensä rasvan ja mausteet pesusienen tavoin, joten on helppo kasata kilokaloreita ja natriumia munakoisoon, Moon varoittelee.

Viinirypäleet

Isossa viinirypäletertussa on noin 39 grammaa sokeria, joten jos huomaat napostelevasi niitä puolihuolimattomasti, saatat tulla syöneeksi paljon enemmän sokeria kuin tulit ajatelleeksi.

Herneet

Ravintoasiantuntija Alissa Rumseyn mukaan herneitä kannattaa syödä kohtuudella.

– Tärkkelyspitoisissa vihanneksissa, kuten herneissä, on korkeampi kilokalori- ja hiilihydraattipitoisuus, Rumsey muistuttaa.

– Joten vaikka ne ovat hyviä pienissä määrin, kannattaa ehkä täyttää lautanen tärkkelyksettömillä vihanneksilla, kuten lehtivihanneksilla, parsalla, sienillä tai punajuurella.

Mango

Mango sisältää paljon sokeria. Sen syömisen sijaan Slayton suosittelee greippiä.

Appelsiinimehu

Appelsiineissa ei ole mitään vikaa, mutta appelsiinimehua ei kannata pitää kiinteän hedelmän korvikkeena. Appelsiinimehusta saa kyllä C-vitamiinia ja kaliumia, mutta painoaan tarkkailevan kannattaa nauttia appelsiini sellaisenaan eikä mehuna, johon on tiivistetty sokerit ja kilokalorit liiankin helposti nautittavaan muotoon.

LUE MYÖS:

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja