Tätä suomalaista perinneherkkua amerikkalaisille ei kannata tarjota: ”Jo nimi on enne siitä, että jotain hirveää on luvassa”

maksalaatikko laatikko
Shutterstock

Amerikkalainen televisiokokki kirjoittaa ruokakirjaa suomalaisista perinneruoista, mutta kieltäytyy laittamasta maksalaatikon reseptiä kirjaansa.

Kun Kristina Vänni oli pieni tyttö, hän muistaa isän sukulaisten luona vietetyt juhlapäivät. Silloin maisteltiin yhdessä leivottuja herkkuja. Suomalaisesta makumaailmasta pidettiin kiinni, vaikka kieli matkan varrella olikin unohtunut.

Maitotilan tyttö palasi "kotiin"

Kristina syntyi Chicagossa. Hänen isomumminsa jätti suvun Peräseinäjoen maatilan 25-vuotiaana ja muutti Amerikkaan. Suomeen jäi kuitenkin iso joukko sukulaisia, jotka pitivät maatilasta huolta. Yhdysvalloissa ruokatoimittajan uraa televisiossakin luonut Kristina lähti vuonna 2012 ensimmäistä kertaa tutustumaan sukujuuriinsa ja matkasi Peräseinäjoelle.

Kristina löysi kadonneen perheensä ja rakastui suomalaisiin ruokiin. Iltaisin hänellä oli Suomessa vieraillessa tapana nauttia serkkujen leipomia pikkuleipiä omalta tilalta lypsetyn maidon kanssa. Ruokatoimittaja päätti jakaa suomalaisten salaiset perinnereseptit kirjan muodossa myös muille. Kristinan teos täynnä suomalaisia herkkuruokia on puoliksi valmis.

– On vielä tarinoita, joita haluan kirjoittaa reseptien kylkeen. Ja esimerkiksi lihapullien reseptiä työstän vielä, sen täytyy olla täydellinen, Kristina kertoo Makuja.fi-sivustolle.

Maksalaatikko ei kuulosta hyvältä amerikkalaisen korvaan

Suurin osa resepteistä on peräisin maatilalta, jolla Kristinan suku on viljellyt jo vuosisatojen ajan. Reseptejä on käännetty suomesta englanniksi serkkujen avulla, Yhdysvalloissa Kristina on etsinyt korvaavia ruokatuotteita, jotta lopputulos olisi mahdollisimman autenttinen.

Televisiokokki ja reseptinikkari uskoo suomalaisen perinneruoan olevan trendikästä ja amerikkalaisten innostuvan helpoista resepteistä, joissa on käytetty puhtaita raaka-aineita.

– Maksalaatikon reseptiä en kuitenkaan kirjaani lisää, Kristina nauraa.

– Amerikkalaiselle riittää, että näkee ne kaksi sanaa yhdessä. Maksa ja laatikko. Jo nimi on enne siitä, että jotain hirveää on luvassa, Kristina selittää.

***

Mielenkiintoinen yhdistelmä amerikkalaista ja suomalaista on myös videolla näkyvä juoma. Oletko sinä kokeillut tätä?


 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja