Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tätä suomalaista perinneherkkua amerikkalaisille ei kannata tarjota: ”Jo nimi on enne siitä, että jotain hirveää on luvassa”

Shutterstock
Julkaistu 28.05.2017 14:03

MTV LIFESTYLE

Amerikkalainen televisiokokki kirjoittaa ruokakirjaa suomalaisista perinneruoista, mutta kieltäytyy laittamasta maksalaatikon reseptiä kirjaansa.

Kun Kristina Vänni oli pieni tyttö, hän muistaa isän sukulaisten luona vietetyt juhlapäivät. Silloin maisteltiin yhdessä leivottuja herkkuja. Suomalaisesta makumaailmasta pidettiin kiinni, vaikka kieli matkan varrella olikin unohtunut.

Maitotilan tyttö palasi "kotiin"

Kristina syntyi Chicagossa. Hänen isomumminsa jätti suvun Peräseinäjoen maatilan 25-vuotiaana ja muutti Amerikkaan. Suomeen jäi kuitenkin iso joukko sukulaisia, jotka pitivät maatilasta huolta. Yhdysvalloissa ruokatoimittajan uraa televisiossakin luonut Kristina lähti vuonna 2012 ensimmäistä kertaa tutustumaan sukujuuriinsa ja matkasi Peräseinäjoelle.

Kristina löysi kadonneen perheensä ja rakastui suomalaisiin ruokiin. Iltaisin hänellä oli Suomessa vieraillessa tapana nauttia serkkujen leipomia pikkuleipiä omalta tilalta lypsetyn maidon kanssa. Ruokatoimittaja päätti jakaa suomalaisten salaiset perinnereseptit kirjan muodossa myös muille. Kristinan teos täynnä suomalaisia herkkuruokia on puoliksi valmis.

– On vielä tarinoita, joita haluan kirjoittaa reseptien kylkeen. Ja esimerkiksi lihapullien reseptiä työstän vielä, sen täytyy olla täydellinen, Kristina kertoo Makuja.fi-sivustolle.

Maksalaatikko ei kuulosta hyvältä amerikkalaisen korvaan

Suurin osa resepteistä on peräisin maatilalta, jolla Kristinan suku on viljellyt jo vuosisatojen ajan. Reseptejä on käännetty suomesta englanniksi serkkujen avulla, Yhdysvalloissa Kristina on etsinyt korvaavia ruokatuotteita, jotta lopputulos olisi mahdollisimman autenttinen.

Televisiokokki ja reseptinikkari uskoo suomalaisen perinneruoan olevan trendikästä ja amerikkalaisten innostuvan helpoista resepteistä, joissa on käytetty puhtaita raaka-aineita.

– Maksalaatikon reseptiä en kuitenkaan kirjaani lisää, Kristina nauraa.

– Amerikkalaiselle riittää, että näkee ne kaksi sanaa yhdessä. Maksa ja laatikko. Jo nimi on enne siitä, että jotain hirveää on luvassa, Kristina selittää.

***

Mielenkiintoinen yhdistelmä amerikkalaista ja suomalaista on myös videolla näkyvä juoma. Oletko sinä kokeillut tätä?

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Timo löysi todellisen aarteen Hilja-mumminsa vanhasta vihosta vuodelta 1912 – nyt mummin hittiruoka päätyi Michelin-ravintolan listalle: "Aika huikea perintö"Suomalainen menestysresepti -ohjelman finalistit on valittu – mikä näistä tuotteista on seuraava ruokakauppojen ykköslanseeraus?Kun kaikki meni koronan takia mönkään, ravintoloitsijat Marjaana ja Katariina kehittivät potentiaalisen menestysruoan: "Luulen, että herkistyn kaupan hyllyllä"Näin "italialainen versio karjalanpiirakasta" nousi hittiruoaksi Suomessa – milloin sinä maistoit ensimmäistä kertaa?Huippukokin reseptissä käännösvirhe – kukaan ei suostunut syömään vastaleivottuja keksejäNäitä ruoka-aineita huippukokki vie mukanaan Suomesta maailmalle: ”Täydellinen koostumus”
RuokamatkailuLuomuMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokamatkailu
  • 17.7.14:35
    Ravintolat

    Brittilehti listasi Helsingin parhaat ravintolat

  • 1.6.17:32
    Ruoka

    Suomalaisessa ruoassa on yksi selvä myyntivaltti – positiivinen yllätys turisteille

  • 19.1.19:20
    Matkailu

    Suomen matkailu tarvitsee Taylor Swift -ilmiön: Vuodessa yli miljoonan matkailijan vaje, heistä 800 000 venäläisiä

  • 15.11.202412:32
    Ruoka

    Yllättävästä ruoasta tullut hitti laivojen joulubuffetissa – moni syö tietämättään

  • 03.02.202409:43
    Ruoka

    Ruotsinlaivan listalle tuli vuonna 1990 mullistava ruokalaji, jonka perässä monet edelleen matkustavat