Tätä maustetta kannattaa syödä – monipuoliset terveysvaikutukset

kurkuma
Kurkuma on mauste, joka on väriltään kauniin oranssia. Shutterstock

Kurkuma on noussut suosioon mausteena ja sitä pidetäänkin jopa superfoodina, mutta miksi?

Kurkumaa on käytetty jo vuosisatoja ruoanlaitossa mausteena sekä lääkkeenä erilaisten sairauksien hoidossa. Erityisesti Intiassa se on suosittu mauste ja siellä sitä on käytetty jo tuhansia vuosia. Kurkumalla tiedetään olevan tulehdusta hoitavia ominaisuuksia, jonka vuoksi sitä on käytetty muun muassa haavojen parantamisessa.

Kurkuman sisältämällä kurkumiinilla on monia terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Sillä uskotaan olevan tulehdusta ja syöpää ehkäiseviä sekä antioksidanttisia ominaisuuksia. Kurkumiini antaa myös kurkumalle sille ominaisen kultaisen värin.

Kurkumiinia tutkitaan edelleen suurella kiinnostuksella, sillä sen terveysvaikutuksista ei ole saatu vielä virallista tietoa. Sen ominaisuuksia yritetään kuitenkin paremmin ymmärtää, jotta sitä voitaisiin käyttää lääketieteellisessä mielessä.

Kurkumaa voi lisätä lähes jokaiseen ruokaan. Ruokakirjailija Wendy Bazilian neuvoo kokeilemaan kurkumaa lämpimässä maidossa hunajan kera tai lisäämään bataattiranskalaisten päälle pippurin ja suolan lisäksi. Kurkuma sopii loistavasti myös raikkaaseen salaatinkastikkeeseen. Bazilian suosittelee tasapainottamaan kurkuman makua lisäämällä sekaan myös muita mausteita tai yrttejä.

Perinteistä ”kultaista maitoa” on käytetty hoitamaan flunssaa ja yskää. Se valmistetaan sekoittamalla ruokalusikallinen jauhettua kurkumaa kuppiin kuumaa maitoa.

Lähde: BlackDoctor

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!