Tätä maustetta kannattaa syödä – monipuoliset terveysvaikutukset
![Copyright: Shutterstock. Photographer: SOMMAI. kurkuma](https://im.mtvuutiset.fi/image/6211324/landscape16_9/1600/900/b21830b60cfe6dc701024b1f79fa0d3f/UD/kurkuma.jpg)
Kurkuma on noussut suosioon mausteena ja sitä pidetäänkin jopa superfoodina, mutta miksi?
Kurkumaa on käytetty jo vuosisatoja ruoanlaitossa mausteena sekä lääkkeenä erilaisten sairauksien hoidossa. Erityisesti Intiassa se on suosittu mauste ja siellä sitä on käytetty jo tuhansia vuosia. Kurkumalla tiedetään olevan tulehdusta hoitavia ominaisuuksia, jonka vuoksi sitä on käytetty muun muassa haavojen parantamisessa.
Kurkuman sisältämällä kurkumiinilla on monia terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Sillä uskotaan olevan tulehdusta ja syöpää ehkäiseviä sekä antioksidanttisia ominaisuuksia. Kurkumiini antaa myös kurkumalle sille ominaisen kultaisen värin.
Kurkumiinia tutkitaan edelleen suurella kiinnostuksella, sillä sen terveysvaikutuksista ei ole saatu vielä virallista tietoa. Sen ominaisuuksia yritetään kuitenkin paremmin ymmärtää, jotta sitä voitaisiin käyttää lääketieteellisessä mielessä.
Kurkumaa voi lisätä lähes jokaiseen ruokaan. Ruokakirjailija Wendy Bazilian neuvoo kokeilemaan kurkumaa lämpimässä maidossa hunajan kera tai lisäämään bataattiranskalaisten päälle pippurin ja suolan lisäksi. Kurkuma sopii loistavasti myös raikkaaseen salaatinkastikkeeseen. Bazilian suosittelee tasapainottamaan kurkuman makua lisäämällä sekaan myös muita mausteita tai yrttejä.
Perinteistä ”kultaista maitoa” on käytetty hoitamaan flunssaa ja yskää. Se valmistetaan sekoittamalla ruokalusikallinen jauhettua kurkumaa kuppiin kuumaa maitoa.
Lähde: BlackDoctor
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka