Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tätä kesäherkkua suomalaiset ahmivat vuosittain yli 25 miljoonaa rasiaa

Shutterstock
Julkaistu 05.06.2015 11:02
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Mansikat tekevät monen suomalaisen kesän, ja tämä näkyy myös mansikan myyntimäärissä.

Suomalaisia mansikoita odotellaan jokavuotiseen tapaan kovasti  jo saapuviksi toreille ja ruokakauppoihin. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry:n toiminnanjohtaja, puutarhaneuvos Hannu Salo kertoo, että vuosittain mansikoita syödään Suomessa valtava määrä.

Mansikka on suomalaisten suosikkimarja

Asiantuntijan mukaan Suomessa myydään vuosittain tavanomaisesti noin 13–14 miljoonaa kiloa mansikkaa.

– Jos puhutaan litroista, niin se on 26–28 miljoonaa rasiaa, Salo toteaa.

– Se on iso määrä, mutta meillä täällä Suomessa, pohjolan perukoilla, ei ole muita makeita hedelmiä tai marjojakaan, niin mansikka on tullut täällä niin suosituksi, Salo selittää

Marjoja on vuosikymmenten saatossa tullut Salon mukaan alimmillaan 9 miljoonaa kiloa ja enimmillään 20 miljoonaa kiloa. Säätilan vaikutus mansikkasadon määrään voi olla pahimmillaan tai parhaimmillaan jopa 40 prosenttia.

Mansikka myös kypsyy perinteisesti muihin suomalaisiin marjoihin verrattuna aikaisin, jo kesän alkaessa. Myös tämä on yksi syy mansikan huikeaan suosioon Suomessa.

– Se on sen tähden saanut täällä niin hyvän aseman, Salo toteaa.

Juhannukseksi saadaan mansikkaa

Suomessa tänä vuonna viljellyistä mansikoista noin 70 prosenttia on Polka-lajiketta. Milloin suosituinta mansikkalajiketta saadaan tänä vuonna suuremmissa määrin toreille ja ruokakauppohin?

– Polkan kukinta on nyt pikkuhiljaa alkamassa. Jos sää jatkuu tällaisena, niin marjat kypsyvät kuukauden päästä, eli se menee heinäkuun ensimmäiselle tai toiselle viikolle, Salo arvioi.

Lisää aiheesta:

Suomen vanhimman mansikkatilan omistajalta synkkä arvio: "Se on niin oikukasta touhua"Mansikkakesä alkaa pian todenteolla, sanoo viljelijä: "Viikon päästä tulee jo hyvin runsaasti"Helteet ovat aikaistaneet mansikoiden pääsatokautta: "Nyt on paras aika hankkia hillomansikat"Ilouutinen herkkusuille: Kotimaisten marjojen satokausi voi jatkua jopa lokakuulle – ja vaihteleva sää on tehnyt marjoista laadukkaita! Mansikan pääsatokausi alkaa olla etelässä ohi – pohjoisessa riittää vielä marjaaHyviä uutisia mansikan ystäville! Tältä näyttää marjatilanne nyt
MarjatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Marjat
  • 24.9.15:50
    Syöpä

    Suomalaisesta marjasta löytyi jälleen uusi terveysvaikutus – apua jopa syöpiin?

  • 19.9.10:29
    Ruoka

    Älä sulata pakastettuja marjoja jääkaapissa

  • 18.9.10:29
    Ruoka

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 16.8.17:28
    Leivonta

    Marjapiirakka, jota kaikki rakastavat – superhelppo valmistaa!

  • 13.8.07:43
    Ruoka

    Kotimaisilla ja ulkomaisilla marjoilla yksi selvä ero – Hanna Partanen muistuttaa riskistä