Tätä juomaa ei kannata enää tilata baarissa: "Jos sitä jää lipittämään, se on vähän noloa"

shotit
Takavuosien suosikki Hot Shot ei ole enää muodissa. Shutterstock

Aivan kaikki juomatilaukset eivät sovi trenditietoisille. Baarimestari kertoo, minkä juoman tilaaminen on ”noloa”.

Neonvärit, siirapit ja liköörit. Nämä ainesosat kuuluivat 1980-luvun drinkkeihin, mutta enää näiden juomien tilaaminen ei ole suurinta muotia. Turkulaisen Old Bank-ravintolan baarimestari ja ravintola-alan opettaja Tanja Raunio toivoo, ettei näitä drinkkejä enää tilattaisiin. Hän tosin uskoo kaiken tulevan muotiin jossain vaiheessa uudelleen.

– 1980-luvulla tapahtui jotain ihmeellistä. Vielä 70-luvulla juotiin hyviä drinkkejä, mutta 80-luvulla tulivat siirapit ja neonvärit.

”Myydyin alku- ja jälkiruoka drinkki oli sama asia”

1980-luvulla oli tärkeää, että juomat sisälsivät mahdollisimman paljon raaka-aineita, siirappeja ja liköörejä. Nykyisin raaka-aineita ei käytetä yhtä paljoa.

Hot Shot:

2 cl Galliano-likööriä
2 cl vahvaa kahvia
Kevyesti vatkattua kermavaahtoa

1. Kaada Gallianoa shottilasiin.
2. Lisää lusikan avulla päälle kuumaa, vahvaa kahvia
3. Viimeistele kermavaahdolla ja nauti.

– Kymmenen vuotta sitten myydyin alku-ja jälkiruokadrinkki oli sama asia, eli Irish Coffee. Siitä on päästy jo kauas, Raunio toteaa.

Myös ihmisten tietoisuuden kasvu on edistänyt juomakulttuuria. Raunio kertoo, että ainakin kaupungeissa asiakkaat ovat kokeilunhaluisia.

– Asiakkaat osaavat vaatia ja ovat laatutietoisia. Pienellä paikkakunnalla ei välttämättä saa kaikkia raaka-aineita.

Vaikka kokeilunhaluisuus on lisääntynyt, kestosuosikeista esimerkiksi Mojito pysyy kysyttynä juomana vuodesta toiseen.

Tätä juomaa ei baareissa kannata enää tilata

Vaikka näistä 80-luvun juomista voidaankin puhua klassikkoina, ne eivät enää ole niitä kaikkein muodikkaimpia juomia. Raunio kertoo, että jos haluaa olla trendikäs, ei esimerkiksi Hot Shottia kannata tilata.

– Hot Shot on juotava kerralla jotta saa kaikki maut kerralla suuhun. Jos sitä jää lipittelemään, niin on se vähän noloa, Raunio kertoo.

Raunio suositteleekin kysymään uusia juomasuosituksia tiskin takaa, jos oma juomasuosikki on vielä hakusessa, tai mielessä on uusien juomaelämysten kokeminen. Baarimestarit ovat koulutettuja, ja he osaavat kertoa ja suositella juomia. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja