Tästä syystä Mäkkärin hampurilaiset eivät homehdu vuosienkaan päästä
Olet varmasti törmännyt videoihin ja kuvajuttuihin, joissa McDonald’sin hampurilaiset ovat pysyneet muuttumattoman näköisinä jopa vuosikausien ajan. Miten ilmiö on mahdollinen?
Serious Eats -blogia kirjoittava kokki ja ravintolapäällikkö J. Kenji López-Alt tutki muuttumattomien hampurilaisten mysteeriä ja tuli siihen tulokseen, että homeen pysyminen poissa voi johtua viidestä asiasta: Lihassa tai sämpylässä olevista säilöntäaineista, hampurilaisen runsaasta suolapitoisuudesta, alhaisesta kosteudesta, tyhjiöstä tai homeitiöiden pääsemättömyydestä kosketuksiin hampurilaisen kanssa.
Koska hampurilaiset valmistetaan luonnollisesti tilassa, jossa on ilmaa, ja homeitiöitä on kaikkialla, eivät ne voi selittää ilmiötä. Myös kaksi muuta hypoteesia osoittautuivat mahdottomiksi, sillä Mcdonald’sin hampurilaiset sisältävät 100-prosenttista lihaa olevat pihvit eikä suolapitoisuuskaan ole järjetön.
López-Alt päätti testata asiaa vertaamalla itse tehtyjä ja McDonald’sin hampurilaisia toisiinsa. Kolme viikkoa myöhemmin ilman kanssa kosketuksiin jätetyt McDonald’sin hampurilaiset eivät olleet alkaneet mädäntyä, mutta homeen merkkejä ei näkynyt myöskään itse tehdyissä burgereissa.
Avain muuttumattomina pysyviin hampurilaisiin löytyy kosteudesta. Hampurilainen menettää neljänneksen painostaan ensimmäisen viikon aikana, jolloin kosteus haihtuu ja tuote kuivuu. Ilman kosteutta ruoka ei voi myöskään homehtua. McDonald’sin pihvit ovat ohuita, ja niissä on paljon pinta-alaa, jolloin ne käytännössä kuivuvat ennen kuin niihin ehtii alkaa muodostua hometta.
Lähde: iflscience
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti