Tästä syystä Coca-Cola -tölkit ovat punaisia

coca-cola tölkit
Coca-Cola on saanut punavalkoisen värityksensä veroviranomaisten innoittamana. Shutterstock

Maailman suosituinta limonadia on myyty punaisissa pakkauksissa yli ihmisiän ajan. Syyn värin takana ei ole Coca-Colan mainoksista tuttu joulupukki, vaan yrityksen välttelemät veroviranomaiset.

Yhdysvalloissa Coca-Colaa on myyty vuodesta 1886 lähtien. Aluksi kuplivaa kolajuomaa pidettiin lääkkeenä sekä ravintolisänä, ja sitä sai ostettua apteekeista tynnyreissä muiden massatuotettujen juomien tapaan. Jo 1800-luvulla alkoholituotteet oli asetettu verolle, mutta samanlaisissa pöntöissä myytävien alkoholittomien virvoitusjuomien valmistajilla tätä yhteyskuntavelvollisuutta ei ollut.

Yritykset eivät halunneet maksaa turhia veroja 1800-luvulla sen enempää kuin nykyään. Erottuakseen veroviranomaisten silmissä alkoholitynnyreistä, Cola-Cola Company alkoi maalaamaan omiaan punaisiksi. Tästä juontaa myös juurensa vuonna 1924 ilmestyneen yritysjulkaisun nimi: The Red Barrel, punainen tynnyri.

Joulupukki sopi mainoskasvoksi

Punainen muodostui nopeasti Coca-Colan tavaramerkiksi, ja virvoitusjuomayhtiö kaappasi mainoskasvokseen joulupukin, joka on myös tunnettu punavalkoisesta värityksestään. Tästä juontaa juurensa yleinen harhakuva joulupukista Coca-Colan ulkoasun innoittaja.

Punaisuus on kolajuoman ystäville tärkeää. Kun Coca-Colan tuotemerkkiä yritettiin uudistaa värimaailmaa muuttamalla 1980-luvulla, yleisö raivostui. Limonadin tuotepakkaukset vaihtoivat vain kuukausissa värinsä takaisin alkuperäiseen.

***


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja