Tässäkö porsaanreikä ilmaisiin ruokaostoksiin? Näin ruokakaupat kommentoivat hintakikkailuun mahdollistavaa seikkaa

Millainen käytös suututtaa ruokakaupan myyjän?
Videoon on koottu seikat, jotka voivat saada ruokakaupan myyjän näkemään punaista.

Kauppaketjujen mukaan nollaan euroon pyöristyvien tuotteiden tarpeeton ostaminen ei ole muodostunut Suomessa ongelmaksi. 

Hedelmät, vihannekset, irtokarkit, pähkinät. Ruokakaupoista löytyy paljon erilaisia punnittavia tuotteita, joita tulee ostettua sen enempää ihmettelemättä muiden ostosten ohessa. Tarkan markan ostaja on kuitenkin saattanut huomata ruokaostosten tekemisessä porsaanreiän, jolla kauppakasiin voi sujahtaa täysin ilmaisia tuotteita.

Joissain tilanteissa yhden punnittavan tuotteen hinta voi muodostua niin pieneksi, että summa pyöristyy alaspäin nollaan euroon, eli tuotteesta ei näin ollen joudu maksamaan mitään.

Makuja.fi-sivusto kysyi Suomessa toimivilta kauppaketjuilta, saako asiakas vierailla kaupassa toistuvasti, ja kulkea kassan läpi aina vain yksi nollaan euroon pyöristynyt tuote kerrallaan? Eli voiko asiakas halutessaan hankkia tällä kikalla vaikkapa perheelleen ilmaiset illallisperunat?

"Pitäisi tähän varmasti keksiä jokin ratkaisu"

Keskon palvelujohtaja Teemu Naumanen Kaupan palvelut -yksiköstä kertoo, että ketju ei ole törmännyt arjessa edellä kuvailtuun tilanteeseen.

– Tosiaankin tietyissä tapauksissa hyvin halvan tuotteen hinta pyöristyy alemmas jopa nollaan. Jos ”yksi pähkinä tai ”yksi peruna kerrallaan” –ostokset muodostuisivat laajemmaksi ilmiöksi kaupoissa, pitäisi tähän varmasti keksiä jokin ratkaisu. Mikäli yksittäisten, ilmaisten tuotteiden ostaminen aiheuttaisi kaupassa kohtuutonta haittaa, olisi kauppiaalla oikeus estää tällainen toiminta, Naumanen kommentoi.

Kauppaketju Lidlin mukaan myöskään heillä yksittäisten tuotteiden ostaminen ei ole tuottanut ongelmia, eikä yksittäisten punnittavien tuotteiden ostaminen ole heillä myöskään kiellettyä. Lähtökohtaisesti kaikki kaupan hyllyllä olevat tuotteet ovat kaupan omaisuutta, ennen kuin asiakas on maksanut niistä kassalla, Lidlistä todetaan.

– Suomalaiset asiakkaat ostavat yleensä kauppareissulla useita tuotteita, jolloin yksittäisen irtoperunan hinta on mukana loppusummassa, Lidlistä kommentoidaan.

SOK:n mukaan nollaan euroon pyöristyvien yksittäistuotteiden ostaminen ei ole muodostunut myymälöissään, vaan kyse on ennemminkin teoreettisesta tapauksesta. Tarvittaessa myymälässä voitaisiin kuitenkin asettaa tuotteille minimiostoraja, vähittäiskaupasta todetaan. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja