Tässä on maailman suosituin cocktail – oletko koskaan maistanut legendaarista drinkkiä?

old fashioned cocktail
Shutterstock

Drinks International -juomasivuston maailman suosituimpien cocktailien listauksessa yksi juoma on pitänyt kärkipaikkaa jo useamman vuoden ajan. 

Mitkä ovat maailmanlaajuisesti suosituimmat ja himotuimmat cocktailit? Juoma-alan sivusto Drinks International julkaisee vuosittain 50 suosituimman cocktailin listauksen. Listaus perustuu maailmanlaajuiseen kyselyyn: sivusto kysyy baarien kuumimpia juomia yli 120 baari-alan ammattilaiselta, jotka työskentelevät baareissa 38 eri maassa. 

Old Fashioned pitää ykköspaikkaa jo kuudetta vuotta

Vuoden 2020 listauksen ykköseksi nousi jälleen klassikkococktail Old Fashioned. Sitä voisi pitää cocktailien kuninkaana. Tämä viskipohjainen cocktail on hyvin yksinkertainen valmistaa ja sitä on jopa pidetty yhtenä maailman vanhimmista drinkeistä. 

Old Fashioned -cocktailista kerrotaan myös Jarkko Issukan ja Mikko Koskisen Suomalainen drinkki -teoksessa (Tammi 2017).

– Old Fashioned, harrastajien nimellä "O.F." on yksi viime vuosien trendikkäimpiä drinkkejä. Juoman syntyhistoriasta on oelmassa useita tarinoita. Erään tarinan mukaan juoma olisi kotoisin Yhdysvalloista, Kentuckysta. Arvellaan, että juoma olisi keksitty Pendennis Clubilla vuonna 1881. Toisaalta, kun sana 'cocktail' määriteltiin The Balance and Columbian Repository -lehdessä vuonna 1806, kerrottiin cocktailin olevan sekoitus alkoholia, sokeria, bittereitä ja vettä – eli periaatteessa jo eräänlainen Old Fashioned, kirjassa kerrotaan.

Issukan ja Koskisen mukaan juomaa kuuluu hämmentää tavallista pidempään. Tällä tavoin jäistä sulava vesi pidentää juoman samalla kun viilentää sitä ja avaa viskin aromeja. Old Fashioned -juojissa on kahta eri koulukuntaa: toiset pitävät siitä makeampana, toiset vahvempana. 

Old Fashioned – näin teet sen kotona

4 cl amerikkalaista viskiä
1 cl sokerilientä
2-3 tippaa Angostura-kakteroa
1 tippa appelsiinikatkeroa
jääpaloja

Lasi: Lyhyt lasi
Koristeluun: Kirsikka, appelsiininpala tai -kuorta

Mittaa lasiin sokeriliemi, katkerot ja viski. Täytä lasi jäillä ja hämmennä juomaa huomattavan pitkään, maistaen sitä silloin tällöin. Koristele valmis juoma kirsikalla ja appelsininpalalla tai -kuorella.

Huom! Sokeriliemen käyttö on modernimpi ja nopeampi lähestymistapa Old Fashioned -drinkin tekoon. Jos haluart tehdä juoman perinteisellä tavalla, jätä sokeriliemi pois ja aloita juoman valmistus murskaamalla bittereiden kanssa 1-2 sokeripalaa. Tämän jälkeen täytä lasi jäillä ja samalla kun hämmennät, lisää viskiä vähitellen sen sijaan, että kaataisit sen sekaan kerralla. 

Lähteet: Drinks International, Suomalainen drinkki (Issukka & Koskinen, Tammi 2017)

***

Altian baarimestari Mikael Karttunen näyttää kuinka aito White Russian, eli suomalaisten rakastama valkovenäläinen valmistuu 4:34


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.