Tärkeä työvaihe ennen kalan paistamista – ethän unohda tätä?

Ruodot on tärkeää poistaa huolellisesti etenkin, jos lapset syövät kalaruokaa.

Älä koskaan unohda poistaa kalasta ruotoja ennen sen paistamista, sillä ne voivat aiheuttaa ikäviä vaaratilanteita.

Ennen kalan paistamista kannattaa olla äärimmäisen tarkkana sen kanssa, että kalasta on poistettu kaikki ruodot. Etenkin tottumattoman kokkaajan on syytä perehtyä tarkkaan siihen, ettei kalasta löydy piikikkäitä – ja jopa vaarallisia – yllätyksiä.

HUOM! Vaikka kalafilee myytäisiin ruodottomana, on hyvä tarkastaa, ettei siihen ole jäänyt ruotoja. Tietyissä kalalajeissa ruotoja on niin paljon, että sattumia jää lihaan helposti.

Tunnustele ruotoja käsin

Ennen kalan kypsentämistä on syytä perehtyä hyvin ruotojen poistamiseen, mikäli niiden sijainti ei ole aivan selvää. Avuksi tähän kannattaa ottaa omat kädet, sillä tunnustellen ruodot löytyvät kalafileestä huomattavasti helpommin kuin silmillä etsien.

Liu'uttamalla sormea kalafileen suuntaisesti on mahdollista löytää yhtenäisiä ruotojonoja. Ruotojonosta ruodot on helppo poistaa yksitellen. Avuksi tähän kannattaa ottaa joko tarkoitukseen valmistetut pinsettejä leveämmät pihdit – tai tällaisten pihtien puutteessa aivan tavalliset pinsetit.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.