Tarjolla jopa Linnan juhlissa – miksi hauki ja särki eivät kelpaa suomalaisille?
Roskakalaksi miellettyjen särjen ja hauen mainetta pyritään vähitellen parantamaan ja näitä kaloja tarjoillaan tänä vuonna jopa Linnan juhlissa. Miksi nämä kalalajit eivät kelpaa suomalaisille?
Linnan juhlissa tarjoillaan tänä vuonna muun muassa särki- ja haukiterriiniä sekä savusärkiä. Suomalaiset ovat perinteisesti mieltäneet nämä kalalajit roskakaloiksi etenkin ruotoisuutensa vuoksi.
Kalakauppias Juha Lindberg Erikssonin kalakaupasta kertoo, että suomalaisten kiinnostus roskakaloiksi miellettyjä kaloja kohtaan on hitaasti herännyt samalla kun kammo niiden ruotoja kohtaan vähitellen hälvenee. Lähiaikoina haukea ja särkeä ei todennäköisesti ole kuitenkaan kalatiskeillä kaupan suurina määrinä.
– Kyllä meillä kysellään niiden perään, ei kuitenkaan paljon. Meillä kysellään silloin tällöin esimerkiksi suutarin, lahnan ja särjen perään, Lindberg kertoo.
"Roskakaloja" on vaikea saada myyntiin kalatiskiin
Huolimatta jokseenkin harvinaisista kyselyistä kalakauppojen ja kalatiskien on hyvin vaikeaa saada roskakalaksi miellettyjä kalalajeja myyntiin suurempia määriä. Tähän syynä on yksinkertaisesti se, että kalastajat saavat harvoin esimerkiksi särjestä sen huonon maineen vuoksi sen suuruisen korvauksen, että särkeä kannattaisi kalastaa.
– Kilohinta on tällä hetkellä niin alhainen, että jos särkien tai haukien parissa tekee päivän töitä, niin ei siitä saa riittävää korvausta, Lindberg kertoo.
– Järviseuduilla on toki joitakin kalastajia, jotka kalastavat katiskoilla esimerkiksi särkeä, Lindberg kertoo.
Hauki- ja särkiruokien suosion kasvamisesta huolimatta on oletettavaa, ettei lähivuosina "roskakalojen" tarjonta kalatiskeissä kasva merkittävästi. Tämä saattaa tarkoittaa sitä, että ainoa vaihtoehto särki- ja haukiruokien valmistamisen mahdollistamiseksi on kalastaa ne itse.
– En usko että ihan lähivuosina kovinkaan moni kalastaja ainakaan rannikkoseudulta lähtee särki-, lahna- tai haukipyyntiin, Lindberg kertoo.
Mikä on särjen ja hauen kilohinta?
Moni mieltää kalan hinnan korkeaksi. Lindberg kertoo, että jos esimerkiksi särki ja hauki saataisiin vakituisiksi tuotteiksi kalatiskeihin, olisi niiden kilohinta selvästi lohikaloja edullisempi.
– Kun hinta nousisi järkeväksi ja kalastaja voisi saada vaikkapa särjestä parikin euroa kiloa kohden, niin särjen hinta olisi siltikin edullinen suhteessa esimerkiksi kuha-, siika- ja lohifileeseen, Lindberg toteaa.
Linnan juhlat 2014 suorana MTV.fissä 6.12.2014 kello 18.30–21.55.
Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa