Tämä pitää vatsan kylläisenä ja solakkana – myös vaalea leipä voi yllättää
Saatko sinä ruokavaliostasi tarpeeksi kuitua?
Ruokien kuitumäärissä on suuria eroja. Leipätiedotus ry:n mukaan suomalaisten paras kuitulähde on viljatuotteet, erityisesti täysjyväleipä. Pelkästään ruisleivästä saadaan Suomessa enemmän kuitua kuin kaikista vihanneksista, marjoista ja hedelmistä yhteensä.
Myös vaalea leipä voi olla kuitupitoinen
Kuitua on eniten viljan kuoriosissa ja välittömästi kuoren alla. Myös vaaleamman leivän kuitupitoisuus voi olla korkea taikinaan lisätyn leseen tai jyvärouheen ansiosta.
VINKKI: Valitse kaupasta leipä, jossa on kuitua lähemmäs 10 g / 100 g. Vältä sen sijaan leipätuotteita, jossa kuitua on alle 5 g / 100 g.
Kuitua tulisi saada päivittäin vähintään 25 - 35 grammaa. Päivän kuituannos kannattaa koostaa sekä viljan että kasvisten kuidusta, sillä näin saadaan erilaisten kuitujen hyödyt hyväksi. Kuitupitoinen ruoka sisältää runsaasti myös vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta vain kohtuudella energiaa. Kuitu täyttää vatsaa, pitää kylläisenä, tasapainottaa suolen toimintaa ja auttaa myös pysymään solakkana.
Näistä ruoista saat kuitua (kuitua per 100 g tuotetta):
Jälkiuuni ruisleipä 15,2 g
Porkkana 2,5 g
Omena kuorineen 2 g
Kurkku 0,7 g
Peruna kuorineen 0,8 g
Jäävuorisalaatti 1 g
Sekasalaatti (salaatti, tomaatti kurkku) 1,1g
Katso Keventäjät.fi-sivuilta kätevä kuitutaulukko.
Leipäviikkoa vietetään 7.-13.9.2015.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan