Tämä kesäinen toriherkku on todellista superruokaa

kirsikat
Shutterstock

Torikojuista kannattaa ostaa mansikoiden ja herneiden lisäksi myös tuoreita kirsikoita. Kirsikat ovat vitamiinipommeja, jotka kruunaavat piknikit ja kesäiset kahvihetket. 

Terveellinen kesäherkku kirsikka sisältää paljon vitamiineja ja muita keholle tärkeitä ravintoaineita. 

Antosyaani

Kirsikoista löytyy runsaasti antosyaania, joka on flavonoidi ja samalla väriaine. Antosyaaneja löytyy eniten tummista hedelmistä ja marjoista, joten tummanpunaisissa kirsikoissa sitä on runsaasti. Antosyaani saattaa ehkäistä tulehduksia ja syöpää. 

Kalium

Kirsikat sisältävät erittäin runsaasti sydämen terveyttä edistävää kaliumia. Kalium säätelee sydämen toimintaa ja verenpainetta.

Antioksidantit

Kirsikoissa on erityisesti luteiinia ja betakaroteenia, jotka ovat tehokkaita antioksidantteja.

Melatoniini

Väsyttääkö, mutta uni ei tule? Kirsikat sisältävät luontaisesti melatoniinia, joka auttaa nukahtamaan.

Kuitu

10 kirsikkaa sisältää noin 1,4 grammaa kuitua, mikä on noin 10 prosenttia koko päivän tarpeesta. 

Vitamiinit

Kupillinen kirsikoita sisältää 10,8 mg c-vitamiinia, joka on noin 18 prosenttia päivän tarpeesta. Lisäksi kirsikoista löytyy B6-, A- ja K-vitamiineja, jotka ovat tärkeitä kollageenin tuotannolle, verisuonille, lihaksille ja luille.

Phytosteroli

Kirsikat sisältävät phytosterolia, joka auttaa alentamaan huonoa kolesterolia ja stimuloimaan kehon puolustusjärjestelmää.

Vähän kaloreita

Kirsikat ovat vähäkalorinen herkku. Yksi kirsikka sisältää vain neljä kilokaloria, joten kirsikoita voi huoletta syödä reilustikin.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja