Tajunnanräjäyttävä totuus: Vihanneksia ei oikeasti ole olemassa

Jos kasvitieteilijöiltä kysytään, vihanneksia ei todellisuudessa ole olemassa.

Nyt sinulle on olemassa pätevä syy kieltäytyä syömästä vihanneksia lautaseltasi: kasvitieteilijöiden termistössä ei nimittäin ole olemassa vihanneksia, ainoastaan hedelmiä.

Mikä on hedelmä?

Hedelmät ovat elimiä, jotka sisältävät siemeniä. Nämä siemenet suojelevat kasvia ja auttavat sitä leviämään. Biologisesti hedelmä on eloonjäämisen kannalta tärkeä osa kasvia. Hedelmän tarkoitus on auttaa kasvia levittämään siemeniä ja siihen on olemassa nerokas keino: hedelmä on makea, joten se houkuttelee eläimiä syömään sitä ja samalla levittämään siemeniä muualle. Kasvitieteen määritelmien mukaan esimerkiksi tomaatti on teknisesti ottaen hedelmä.

Mikä on vihannes?

Vihannesta on vaikeampi määritellä. Jos kysyt kokilta, vihannekseksi kutsutaan kasvien niitä osia, jotka syömme: salaatteja, papuja, porkkanoita tai vaikka perunoita.

Mutta jos kysyt kasvitieteilijältä, vihanneksia ei ole olemassa. Biologisesta näkökulmasta vihannekset ovat vain osa kasvia. Niinpä kasvitieteissä esimerkiksi parsaa kutsutaan vain kasvin varreksi, parsakaalia kasvin kukaksi ja lehtikaalia kasvin lehdeksi. Porkkanat ovat kasvin juuria ja tomaatit kasvin hedelmiä.

***

0:27

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja