T&T: Tiesitkö tätä punaisesta Pirkka-Jaffasta? Lehden testi paljasti salaisuuden koostumuksessa
Tekniikka & Talous löysi jo vuonna 2009 punaisesta Pirkka-Jaffasta ominaisuuden, jota moni juomaa juonut ei varmasti tiennyt, tai tullut ajatelleeksi. Nyt juoman koostumus on todistetusti muuttunut.
Tekniikka & Talous kertoo monelle yllätyksenä tulevan faktan punaisesta Pirkka-Jaffasta: lehti paljasti jo vuonna 2009, että juoma toimii pH-indikaattorina. Punainen juoma siis vaihtaa väriä happamuuden ja emäksisyyden mukaan.
Tekniikka & Talous todisti vuonna 2009, että punaisen juoman nauttimisen jälkeen esimerkiksi sylki värjäytyy keltaiseksi. Lehden mukaan juomaa tuolloin ja yhä valmistava Finn Spring ei ollut silloin huomannut ominaisuutta lainkaan.
Koostumuksessa tapahtunut 12 vuodessa muutos
Nyt lehden toimituksessa huomattiin, että juoman ominaisuudet ovat muuttuneet, eikä esimerkiksi sylki enää värjäydy suussa samalla tavalla.
T&T muistuttaa, että juoman toimiminen ph-indikaattorina ei ole vaarallista, vaan useissa elintarvikkeissa on samanlaisia antosyaaneja. Esimerkiksi mustikan väriaineet toimivat ph-indikaattorina. Ihon ph on hapan, jolloin mustikka muuttuu käsissä punaiseksi. Käsienpesun vaikutuksesta ph muuttuu ja mustikkamehu reagoi sinistymällä.
Finn Springiltä ei suostuttu kommentoimaan tuotteen koostumusta tai mahdollista reseptimuutosta. Yrityksen kehityspäällikkö Riikka Pelkonen kuitenkin muistuttaa, että juoman etiketistä löytyvä koodi E163, antosyaanit, paljastaa tuotteesta oleellista tietoa. Antosyaanit vaihtavat väriään pH:n mukaan.
Tekniikka & Talous selvitti uudella testillä, miten juoman koostumus on muuttunut 12 vuodessa. Selvisi, että Pirkka-Jaffa toimii edelleen pH-indikaattorina, mutta eri tavalla. Lehti tulee siihen johtopäätökseen, että Finn Spring lienee muuttanut juoman reseptiä hieman.
Tekniikka & Talouden laajempi testiartikkeli aiheesta on saatavilla vain tilaajille.
Lue myös: Ampparia, Murkkua ja Toukkista saa nyt limuna – Pirkan lanseeraama uutuus sytytti somen liekkeihin
Lähde: Tekniikka & Talous
Videolla: Tiesitkö tätä McDonald'sin limumukeista?
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia