T&T: Tiesitkö tätä punaisesta Pirkka-Jaffasta? Lehden testi paljasti salaisuuden koostumuksessa

jaffa
Tekniikka & Talous osoitti, että punainen Pirkka-Jaffa toimii edelleen pH-indikaattorina. Shutterstock

Tekniikka & Talous löysi jo vuonna 2009 punaisesta Pirkka-Jaffasta ominaisuuden, jota moni juomaa juonut ei varmasti tiennyt, tai tullut ajatelleeksi. Nyt juoman koostumus on todistetusti muuttunut.

Tekniikka & Talous kertoo monelle yllätyksenä tulevan faktan punaisesta Pirkka-Jaffasta: lehti paljasti jo vuonna 2009, että juoma toimii pH-indikaattorina. Punainen juoma siis vaihtaa väriä happamuuden ja emäksisyyden mukaan.

Tekniikka & Talous todisti vuonna 2009, että punaisen juoman nauttimisen jälkeen esimerkiksi sylki värjäytyy keltaiseksi. Lehden mukaan juomaa tuolloin ja yhä valmistava Finn Spring ei ollut silloin huomannut ominaisuutta lainkaan.

Koostumuksessa tapahtunut 12 vuodessa muutos

Nyt lehden toimituksessa huomattiin, että juoman ominaisuudet ovat muuttuneet, eikä esimerkiksi sylki enää värjäydy suussa samalla tavalla. 

T&T muistuttaa, että juoman toimiminen ph-indikaattorina ei ole vaarallista, vaan useissa elintarvikkeissa on samanlaisia antosyaaneja. Esimerkiksi mustikan väriaineet toimivat ph-indikaattorina. Ihon ph on hapan, jolloin mustikka muuttuu käsissä punaiseksi. Käsienpesun vaikutuksesta ph muuttuu ja mustikkamehu reagoi sinistymällä.

Finn Springiltä ei suostuttu kommentoimaan tuotteen koostumusta tai mahdollista reseptimuutosta. Yrityksen kehityspäällikkö Riikka Pelkonen kuitenkin muistuttaa, että juoman etiketistä löytyvä koodi E163, antosyaanit, paljastaa tuotteesta oleellista tietoa. Antosyaanit vaihtavat väriään pH:n mukaan.

Tekniikka & Talous selvitti uudella testillä, miten juoman koostumus on muuttunut 12 vuodessa. Selvisi, että Pirkka-Jaffa toimii edelleen pH-indikaattorina, mutta eri tavalla. Lehti tulee siihen johtopäätökseen, että Finn Spring lienee muuttanut juoman reseptiä hieman.

Tekniikka & Talouden laajempi testiartikkeli aiheesta on saatavilla vain tilaajille. 

Videolla: Tiesitkö tätä McDonald'sin limumukeista? 

0:32


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja