Syötkö tietämättäsi rasvaista ruokaa? Tunnista varoitusmerkit ravintolassa

Ravintola annos ruoka
Shutterstock

Tänä päivänä useissa ravintoloissa esimerkiksi epäterveellisiksi koettujen ranskalaisten vaihtaminen vihanneksiksi onnistuu, mutta todellisuudessa kevyemmiksi mielletyt annoksetkin saattavat pitää sisällään yllättävän paljon kilokaloreita.

Health.com-sivusto listasi ylös seikat, jotka ravintolan ruokalistalta valintoja tekevän kannattaa ottaa huomioon, mikäli tarkoitus on vältellä turhia kaloreita. Usein yllättävät ruoka-aineet voivat sisältää hurjasti enemmän energiaa kuin ruokalistaa lukiessa kuvittelisi.

– Ravintolassa kaikki on kymmenen kertaa dekadentimpaa kuin kotona tehtynä, Secrets of The Best Chefs -kirjan kirjoittanut Adam Roberts toteaa.

Älä rohmua oliiviöljyä

Oliiviöljyn terveysvaikutuksista on puhuttu paljon, mutta tästä huolimatta oliiviöljy on oikea kaloripommi. Kevyempää ruokavaliota noudattavan olisi siis syytä pitää mielessä kohtuus, jos ravintolassa leivän kanssa tarjoillaan laakealta lautaselta oliiviöljyä levitteen sijaan. Pehmeä leipä imee itseensä yllättävän paljon enerhgiapitoista öljyä. Jo kaksi öljyyn upotettua leipäpalaa voi sisältää jopa 380 kilokaloria.

Älä haksahda pieniin annoksiin

Pieniltä lautasilta tarjoillut tapakset voivat yllättäen sisältää hurjan määrän rasvaa. Pieni annos ei näytä raskaalta ja siksi pieniä annoksia voikin napostella hurjan kalorimäärän edestä aivan huomamatta. Jos ruokaa tarjoillaan seisoville vieraille – kuten usein tapasten kanssa toimitaan – ei myöskään kylläisyyttä tunne samaan tapaan kuin pöydän ääressä istuessa.

Älä ole sinisilmäinen

Kokit tekevät huippuravintoloissa ruokaa hyvän maun nimissä. Myös annosten ulkonäöllä on toki merkitystä, mutta harvassa ravintolassa ruoan vähärasvaisuutta pidetään itseisarvona. Tästä syystä on turha uskotella itselleen, että kokki olisi käyttänyt erityisen vähäkalorisia ainesosia loihtiessaan kevyiksi miellettyjä kasvisherkkujakaan.

Älä sokaistu salaatista

Se ei tule yllätyksenä, että caesarsalaatti sisältää usein hurjasti piilorasvaa, mutta myös muut, kevyiltäkin kuulostavat salaatit voivat olla oikeita kaloripommeja. Vihersalaatteihinkin on saatettu lisätä ravintoloissa aivan huomaamatta kastiketta, joka tekee salaatista entistä herkullisempaa – mutta pahimmassa tapauksessa hurjasti kaloripitoisempaa. Turvallisin valinta kevyttä ruokavaliota noudattavalle salaatin ystävälle on tilata salaattikastike erikseen.

Lähde: Health.com

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.