Suru-uutisia viinin ystäville: Lasillinen silloin tällöin ei pidennäkään ikää

valkkari
Alkoholin kohtuukäyttö ei välttämättä olekaan yhteydessä terveyshyötyihin. Shutterstock

Alkoholin kohtuukäyttö ei näytäkään pidentävän ikää tai suojaavan sydänsairauksilta, kuten aiemmat tutkimukset ovat väittäneet. 

Lasillinen viiniä silloin tällöin ei ehkä pidennäkään elinikää. Tuore tutkimusanalyysi osoittaa, että kohtuullisen alkoholinkäytön tarjoamat terveysvaikutukset eivät välttämättä olekaan niin selviä kuin aiemmin on ajateltu.

Useat tutkimukset ovat esittäneet, että kohtuullinen alkoholinkäyttö voisi pienentää sydänsairauksien riskiä ja auttaa pidentämään elinikää. Tuore analyysi pureutui 87 tutkimukseen ja sai selville, että monet niistä olivat puutteellisia.

Ongelma tutkimuksissa oli usein se, keneen kohtuullisia alkoholinkäyttäjiä verrattiin. Verrokkiryhmässä saattoi olla ihmisiä, jotka olivat jättäneet alkoholin kokonaan ja joiden terveys oli heikko.

Tutkijat muistuttavat, että siinäkin tapauksessa, että väitteet esimerkiksi viinin ikää pidentävästä vaikutuksesta olisivat totta, kyse ei olisi siitä, että terveysvaikutukset olisivat itse alkoholin ansiota.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.