Superterveelliset ainesosat ja runsaasti proteiinia – tämä on täydellinen aamupala!

shutterstock_127734953
Shutterstock

Mikäpä olisikaan parempi tapa aloittaa aamu, kuin proteiinipitoisista ja terveellisistä ainesosista valmistettu puuro?

Huippukokki Jamie Oliverin Arjen superruokaa -teoksessa (Readme 2015) esitellään terveellisen proteiinipuuron resepti, joka täyttää korkeatkin vaatimukset aamiaiselle.

Terveellisessä aamupuurossa on erityisen paljon proteiinia siksi, että se sisältää paljon siemeniä ja pähkinöitä. Muut puuron raaka-aineet kaurasta kvinoaan ovat niin ikään erityisen terveellisiä.

– Proteiini on makroravintoaine, joka pitää nälän loitolla. Tällä kauran, siementen, pähkinöiden ja mainion kvinoan megasekoituksella saat aamuihisi proteiinipotkua, Oliverin kirjassa todetaan.

Huippukokki suosittelee valmistamaan terveellistä proteiinipuuroa kerralla suuremman satsin. 

– Valmista tätä proteiinipuurojauhetta reilu määrä. Se säilyy helposti muutaman viikon ajan ja helpottaa aamujen etenemistä selvästi. Keittelet jauheen vain puuroksi ja nautit, Oliver vinkkaa.

Proteiinipuuro – kauraa, siemeniä, pähkinöitä ja kvinoaa

14 annosta

10 dl kaurahiutaleita
1,5 dl pellavansiemeniä
50 g kuorittuja saksanpähkinöitä
50 g kuorittuja pistaasipähkinöitä
50 g kokonaisia manteleita
0,5 dl tavallista, mustaa tai punaista kvinoaa
2 tl vaniljauutetta
(3 rkl mallasmaitoa eli Horlicks- tai Ovaltine-uutetta (verkkokaupoista))

Jokaiseen annokseen lisäksi:
1,5 dl lempimaitoasi (lehmän- tai vuohenmaitoa, soijamaitoa, pähkinämaitoa tai kauramaitoa)

80 g kauden marjoja (mustikoita, vadelmia tai vaikkapa karhunvatukoita)
1 kukkurainen tl paloiteltuja suolattomia pähkinöitä


Sekoita kaurahiutaleet, pellavansiemenet, kaikki pähkinät, kvinoa, vaniljauute (ja Horlicks- tai Ovaltune-jauhe) tehosekoittimessa hienoksi jauheeksi.  Kumoa puurojauhe sitten ilmatiiviiseen purkkiin tai tölkkiin ja pidä se suljettuna ja aina käyttövalmiina.

Kun haluat valmistaa annoksen puuroa, mittaa desilitra proteiinipuuroseosta pieneen kattilaan ja lisää 1,5 dl mielimaitoasi. Kypsennä korkeintaan keskikuumalla lämmöllä ja sekoittele kolmen minuutin ajan tai kunnes puuro on sopivan sakeaa.

– Muhennan itse puolet marjoista haarukalla ja sekoitan ne sitten puuroon antamaan väriä, makua ja luonnollista makeutta. Loput marjat ripottelen puuron pinnalle yhdessä pähkinöiden kanssa. Paahda pähkinät, jos kaipaat lisää makua. Nam. 

Lähde: Jamie Oliver: Arjen superruokaa (Readme 2015)

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!