Suosikkijuomalla salattu menneisyys: "Siideripullot räjähtelivät ympäri Alkoa"
Siidereiden saapuminen Suomen markkinoille ei ollut aivan kivetön tie.
Siiderin historia Suomessa on varsin lyhyt. Kauppoihin siiderit ilmestyivät vasta vuonna 1995. Sitä ennen siideri taisteli paikastaan Alkon valikoimissa.
– Ensimmäinen siideri lanseerattiin vuonna 1932, kun Marlilla oli ylituotantoa omenoista. Joku marlilainen keksi, että omenamehua voisi käyttää ja kauppasi idean Alkolle, kertoo Sinebrychoffin ruoka- ja juoma-asiantuntija Anikó Lehtonen.
Siiderin ensimmäinen tuleminen osoittautui kuitenkin epäonniseksi pullojen väärän paineistuksen takia.
– Siideripullot räjähtelivät ympäri Alkoa. Sen jälkeen Alko kieltäytyi pitkään kaikista siideriehdotuksista.
Seuraavan kerran Marli sai siiderinsä Alkon hyllylle vuonna 1962. Silloin myyntiin tuli 7,5-prosenttinen Golden Cap. Kaupoissa puolestaan myytiin 2,5 prosenttia alkoholia sisältävää White Capia. Nämä olivat kuitenkin marginaalisia tuotteita.
Kunnolla siideri rantautui Suomeen vasta vuonna 1995, kun lainsäädäntö muuttui.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Piknikin pelastava pastasalaatti
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria
-
Nopeat bebe-leivokset
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nopeat kalkkunawrapit