Mainos

"Suomessa maailman parasta" – Fazerin huippuinnovaatiosta Suomen uusi vientihitti?

Kauran kasvattaessa suosiotaan maailmalla terveysviljana, Fazer aikoo tarttua tilaisuuteen panostamalla kauran jatkojalostukseen.

Fazer vauhdittaa suomalaisen kauran menestystarinaa panostamalla kauran jatkojalostukseen. Fazer on lisensoinut VTT:n kehittämän ja patentoiman teknologian, joka avaa ovia uusiin tuoteryhmiin meijeri-, ravintolisä-, välipala- ja kosmetiikkateollisuudessa.

Uuden suomalaisinnovaation ansiosta kaurasta pystytään nyt erottelemaan uusia terveysvaikutteisia ainesosia, kuten kauran beetaglukaania, proteiinia ja kauraöljyä.

EU:ssä hyväksytyt terveysväitteet kaurasta:

1. väite: Kauran sisältämä beetaglukaani edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina.
2. väite: Kauran sisältämän beetaglukaanin nauttiminen osana ateriaa auttaa vähentämään veren glukoosipitoisuuden kohoamista kyseisen aterian jälkeen ja tasapainottaa verensokerin suuria heilahteluita.
3. väite: Kauran sisältämä beetaglukaani alentaa veren kolesterolia, mikä vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.
4. väite: Kaurajyvän kuitu edistää vatsan toimintaa. Kaura lisää suolistossa kulkevan massan määrää ja siten helpottaa suolen toimintaa. Hyvin toimiva ruoansulatus ylläpitää terveyttä ja ehkäisee suolistosairauksia.

Fazerin mukaan kauratarinassa kohtaavat suomalainen maaseutu ja huipputeknologia.

– Suomessa kasvaa maailman parasta kauraa, jota viemme yli 20 maahan. Halusimme nostaa kauran jalostusastetta ja kehittää uusia tuotteita kaurasta erityisesti elintarviketeollisuuden tarpeisiin. Olemme investoineet prosessiin, jonka avulla saamme erotettua raakakaurasta arvokkaita ja haluttuja ainesosia, kuten kauran beetaglukaania, proteiinia ja kauraöljyä. Kyseessä on merkittävä uusi valmistuslinja, joka lisää suomalaisen kauran käyttöä ja nostaa sen arvoa, kertoo Fazer-konsernin strategiasta ja myllyliiketoiminnasta vastaava johtaja Heli Arantola.

Prosessi perustuu Fazerin VTT:ltä lisensoimaan, suomalaiseen keksintöön, joka on yksinoikeudella Fazerilla käytössä Euroopassa ja Venäjällä.

Taustalla kasvava kauran kysyntä

Maailmalla kaura on ollut nouseva trendi ja kauratuotteille on kysyntää erityisesti sen todistettujen terveysvaikutusten vuoksi. EU:ssa on hyväksytty terveysväitteet kauran tuomista eduista sydänterveyteen, verensokeriin, veren kolesterolipitoisuuteen ja vatsan hyvinvointiin.

– Uusia kauratuotteita voidaan käyttää esimerkiksi funktionaalisissa elintarvikkeissa, kuten sydänterveyttä edistävissä välipalapatukoissa, kekseissä, leivissä ja maitotuotteissa. Proteiinin ja erityisesti kasviproteiinin tarve kasvaa, ja joissakin elintarvikkeissa voidaan puhua proteiinibuumista. Tällaisiin tuotteisiin Fazerin kauraproteiini on hyvä ratkaisu, sillä kauran proteiini on ravitsemuksellisesti hyvälaatuista, toteaa Arantola.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja