Suomessa heitetään järkyttäviä määriä tuttua raaka-ainetta roskiin: "Näin hyvää proteiininlähdettä ei ole varaa haaskata"

SÄRKI (LEHTIKUVA)
MTV3

Suomessa heitetään pois käsittämättömiä määriä särkikaloja, joita ei huonon maineensa vuoksi olla totuttu käyttämään ruoanlaitossa. Asiantuntija toivoo, että tulevaisuudessa Suomessa pyrittäisiin hyödyntämään särkikalat paremmin.

Särkifood-yrityksen perustanut Paavo Vallas vieraili Huomenta Suomen lähetyksessä kertomassa siitä, kuinka särkikaloja olisi syytä hyödyntää huomattavasti paremmin tulevaisuudessa.

– Tällä hetkellä osa menee eläinten rehuksi, jos hyvin käy. Sitten esimerkiksi Lahden Vesijärvellä ne menevät kaikki suoraan kompostiin, missä ei ole kyllä mitään järkeä. Useampi satatuhatta kiloa vuodessa suoraan kompostiin, Vallas totesi lähetyksessä.

– Ei Suomessa voi enää tulevaisuudessa voi olla varaa haaskata näin hyvää proteiininlähdettä ihan vaan kompostiin, Vallas jatkaa.

Miljoona kiloa särkeä vuodessa

Toiveikkaalla Vallaksella on selkeä tavoite itselleen. Hän uskoo vankasti siihen, että kymmenen vuoden päästä särki on huomattavasti nykyistä tutumpi kala suomalaisissa keittiöissä.

– Haluaisin nähdä, että jatkossa nämä kalat otetaan käyttöön, Vallas toteaa.

– Missionani on, että tulevaisuudessa joko minä tai joku muu Suomessa ottaa vähintään miljoona kiloa vuodessa särkeä käyttöön, hän jatkaa.

Särjestä korvaaja jauhelihalle?

Vallas toivoo, että vielä jonakin päivänä suomalaiset särkikalat saataisiin ruokakauppoihin myyntiin – samaan tapaan kuin tutut jauhelihat ja broilerinsuikaleet.

– Unelmani on se, että voisin tuoda särjen marketteihin kilpailevan tuotteena näille kahdelle hallitsevalle proteiininlähteelle, jotka ovat nyt etenkin lapsiperheiden suosiossa eli jauheliha ja broilerinsuikaleet, Vallas kertoo.

– Haluaisin tuoda särjen (kauppoihin) sellaisessa muodossa, että lapsiperheet voivat ihan arkiruokailussaan käyttää sitä ihan yhtä helposti ja tehdä ihan yhtä helposti kuin, mitä he tekevät näistä raaka-aineista.

Katso video: Roskakalat lautaselle – ja luonto kiittää

Roskakalat lautaselle – ja luonto kiittää 7:38

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat