Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomessa heitetään järkyttäviä määriä tuttua raaka-ainetta roskiin: "Näin hyvää proteiininlähdettä ei ole varaa haaskata"

MTV3
Julkaistu 13.05.2016 13:03

MTV LIFESTYLE

Suomessa heitetään pois käsittämättömiä määriä särkikaloja, joita ei huonon maineensa vuoksi olla totuttu käyttämään ruoanlaitossa. Asiantuntija toivoo, että tulevaisuudessa Suomessa pyrittäisiin hyödyntämään särkikalat paremmin.

Särkifood-yrityksen perustanut Paavo Vallas vieraili Huomenta Suomen lähetyksessä kertomassa siitä, kuinka särkikaloja olisi syytä hyödyntää huomattavasti paremmin tulevaisuudessa.

– Tällä hetkellä osa menee eläinten rehuksi, jos hyvin käy. Sitten esimerkiksi Lahden Vesijärvellä ne menevät kaikki suoraan kompostiin, missä ei ole kyllä mitään järkeä. Useampi satatuhatta kiloa vuodessa suoraan kompostiin, Vallas totesi lähetyksessä.

– Ei Suomessa voi enää tulevaisuudessa voi olla varaa haaskata näin hyvää proteiininlähdettä ihan vaan kompostiin, Vallas jatkaa.

Miljoona kiloa särkeä vuodessa

Toiveikkaalla Vallaksella on selkeä tavoite itselleen. Hän uskoo vankasti siihen, että kymmenen vuoden päästä särki on huomattavasti nykyistä tutumpi kala suomalaisissa keittiöissä.

– Haluaisin nähdä, että jatkossa nämä kalat otetaan käyttöön, Vallas toteaa.

– Missionani on, että tulevaisuudessa joko minä tai joku muu Suomessa ottaa vähintään miljoona kiloa vuodessa särkeä käyttöön, hän jatkaa.

Särjestä korvaaja jauhelihalle?

Vallas toivoo, että vielä jonakin päivänä suomalaiset särkikalat saataisiin ruokakauppoihin myyntiin – samaan tapaan kuin tutut jauhelihat ja broilerinsuikaleet.

– Unelmani on se, että voisin tuoda särjen marketteihin kilpailevan tuotteena näille kahdelle hallitsevalle proteiininlähteelle, jotka ovat nyt etenkin lapsiperheiden suosiossa eli jauheliha ja broilerinsuikaleet, Vallas kertoo.

– Haluaisin tuoda särjen (kauppoihin) sellaisessa muodossa, että lapsiperheet voivat ihan arkiruokailussaan käyttää sitä ihan yhtä helposti ja tehdä ihan yhtä helposti kuin, mitä he tekevät näistä raaka-aineista.

Katso video: Roskakalat lautaselle – ja luonto kiittää

7:38Roskakalat lautaselle – ja luonto kiittää

Lisää aiheesta:

Syödäänkö Suomessakin pian viljeltyä keinolihaa? Vegemessujen järjestäjä: "Sitä varmasti tulee"Häviääkö tunnettu kalaherkku lautasiltamme? Kalakauppias harmissaan: "Se on niin perinteinen"Suomalaiset haluaisivat syödä enemmän kotimaista kalaa, mutta se on kallista – elintarvikealan ammattilaisen mielestä on olemassa yksi ratkaisuUskomaton suomalaiskeksintö voi olla elintarviketeollisuuden "uusi vehnä" – ilmasta proteiinipitoista ruokaaYksi asia on todella vinksallaan suomalaisten kalan syönnissä – kokki jyrähtää: "Norjalaisesta lohesta ei pitäisi julkaista enää yhtäkään reseptiä"Paavo, 26, sai neljä vuotta sitten lyömättömän idean, ja nyt hänen jauhelihakeksintönsä viedään käsistä: "Tuntuu ihan absurdilta"
KalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?

  • 25.7.17:01
    Ruoka

    Henri Alénin vinkki: Tämä kalamarinadi on aivan lyömätön kesällä

  • 17.7.19:15
    Jyrki Sukula

    Jyrki Sukula kertoo, mistä tunnistaa tuoreen kirjolohen