Suomen suosituin arkiruoka selvitettiin – tämä jokaisen tulisi osata valmistaa
Jauhelihakastike on suomalainen arkiruokaklassikko.Shutterstock
Julkaistu 05.01.2016 13:01
Heli Mettänen
heli.mettanen@mtv.fi
Tiedätkö, mikä arkiruoka on suomalaisten suosikki erilaisten tuttujen herkkujen joukossa?
Suomen Gallup Elintarviketieto Oy selvitti, kuinka paljon suomalaiset syövät tiettyjä arkiruokia. Selvisi, että yksi perinneresepteistä on selkeästi yli muiden.
Jauhelihakastike kiistaton ykkössuosikki
Kun suomalaisilta kysyttiin, kuinka usein jauhelihakastiketta tulee syötyä, kertoi peräti 44 prosenttia herkuttelevansa jauhelihakastiketta 2–3 kertaa kuukaudessa. Kaikista kyselyyn valituista, Suomessa nautituista arkiruoista jauhelihakastike oli suosionsa puolesta kiistaton ykkönen.
Suomalaisista 20–29-vuotiaista 39 prosenttia kertoi syövänsä jauhelihakastiketta kahdesta kolmeen kertaa kuukaudessa. Yli 60-vuotiaiden vastaajien joukossa vastaava luku oli 38 prosenttia.
Näitä ruokalajeja suomalaiset syövät vähintään 2–3 kertaa kuukaudessa:
1. Jauhelihakastike – 44 prosenttia 2. Paistettu kala – 40 prosenttia 3. Broileri- tai kalkkunakastike tai -pata – 34 prosenttia 4. Lihapullat – 34 prosenttia 5. Pastakastike – 34 prosenttia 6. Munakas – 32 prosenttia 7. Makaronilaatikko – 32 prosenttia 8. Pizza – 30 prosenttia 9. Uunikala – 28 prosenttia 10. Broileri- tai kalkkunapihvi – 24 prosenttia 11. Naudan- tai porsaanpaisti – 22 prosenttia 12. Jauhelihapihvi – 22 prosenttia13. Kalakeitto – 21 prosenttia14. Kreikkalainen salaatti – 20 prosenttia15. Makkarakeitto – 19 prosenttia16. Hampurilainen – 18 prosenttia17. Jauhelihakeitto – 18 prosenttia19. Kasvissosekeitto – 17 prosenttia20. Pyttipannu – 13 prosenttia
Lähde: Suomen Gallup Elintarviketieto Oy
Osaatko valmistaa jauhelihakastikkeen?
Jauhelihakastikkeen valmistus jakaa Suomessa mielipiteitä. Ydinkysymys on monen mielestä se, että tulisiko klassikkokastike valmistaa tomaattikastikkeeseen vai ruskeakastike-pohjalla. Oli oma suosikki sitten tomaattikastikkeeseen valmistettu jauhelihakastike tai perinteinen ruskeakastike-versio, olisi jokaisen kotikokin hyvä osata valmistaan suomalaisten arkiruokien kiistaton ykkönen.
In the ktchn -ruokablogia pitävä ruotsalainen Andreas Ivarsson esitteli tovi sitten Allt om Mat -sivustolla takuuvarmasti onnistuvan reseptin jauhelihakastikkeen valmistamiseen. Bloggari kehottaa tuomaan tähän klassiseen arkiruokaan uusia makuja esimerkiksi juureksilla tai tilkalla hyvää punaviiniä. Ivarsson itse suosii tomaattimurskaan loihdittua versiota klassikkoruoasta.
– Muuta reseptiä tilanteen tullen sen mukaan, mitä kotoasi löytyy. Joskus tarjolla saattaa olla pala selleriä tai palsternakkaa kylmässä – ne voi laittaa vain pataan mukaan. Jos jäljelle on jäänyt lasillinen punaviiniä, voi senkin nakata pataan kastikkeen joukkoon! Ivarsson neuvoo.
Katso alta klassisten jauhelihakastikkeiden reseptit!
Tomaattinen jauhelihakastike
500 grammaa jauhelihaa Rasvaa paistamiseen (Käytän yleensä pekonia, mutta voikin käy hyvin) 2 sipulia (silputtuna) 3 valkosipulinkynttä (silputtuna) 1 tölkki hyvälaatuista tomaattimurskaa 1 rkl Dijon-sinappia 3–4 porkkanaa (raastettuna) 2 rkl ketsuppia 1 liemikuutio vettä suolaa mustapippuria
Ota esille paistinpannu ja kannellinen pata. (Padassa kastike saa muhia kunnolla)
Kuumenna rasva pannulla ja laita nokare jauhelihaa pannulle. Kun jauheliha rätisee pannulla, on pannu tarpeeksi kuuma ja voit lisätä loput jauhelihat.
Kun jauheliha on ruskistunut, kaada sen joukkoon tomaattimurska, hienonnettu valkosipuli, Dijon-sinappi ja liemikuutio. Siirrä seos pataan.
Kuullota sipulit huolellisesti samalla pannulla, jolla aiemmin ruskistit jauhelihan. Lisää tomaattimurskapurkkiin hieman vettä, ravista ja lisää seos sipulien joukkoon. Anna hautua 20–30 sekuntia. (Tällä tekniikalla saat kaikki tomaatit hyödynnettyä ja kaikki maut pannulta tulevat kastikkeeseen)
Kaada sipuli-vesi-tomaattimurskaseos pataan jauhelihojen kanssa. Lisää pataan vettä, jotta ainekset peittyvät. Anna hautua 20–30 minuuttia.
Lisää pataan porkkanaraaste ja ketsuppi ja anna kastikkeen hautua noin tunnin. Kastikkeeseen ei tarvitse lisätä kermaa, sillä hauduttaminen tekee kastikkeesta paksun. (Tästä aikamääreestä voidaan tarvittaessa tinkiä, jos on kiire)
Mausta suolalla ja pippurilla ennen tarjoilua pastan ja juustoraasteen kanssa. Älä säästele juustoraastetta!